İzka Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, "Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı" ile 20 milyon liralık kaynağın İzmir'de okul öncesi ve mesleki eğitime yönelik projelere aktarılmasının planlandığını söyledi.

Toprak, İZKA Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk kalkınma ajanslarından İZKA'nın, başarılı çalışmalarıyla ülkenin diğer bölgelerinde yeni kalkınma ajanslarının kurumasında rol oynadığını anlattı.

İzmir'in bölge planlarında belirlenen hedeflere ulaşabilmesinde mali desteklerin büyük önemi bulunduğuna dikkati çeken Toprak, "Mali desteklerle hem İzmir'in belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için tetikleyici etkiyi oluşturacak projeleri destekliyoruz hem de İzmir ekonomisi için önemli sektörlere yeni atılımlarla can suyu olmaya çalışıyoruz" dedi.

Toprak, 2014-2023 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte İzmir'in kalkınması için ulaşılması gereken hedeflerin ve stratejilerin belirlendiği İzmir Bölge Planı çalışmalarının tamamlandığını, Kalkınma Bakanlığı onayı ile yürürlüğe alınacağını söyledi.

İZKA olarak, KOBİ'ler, tarım ve turizm, yenilenebilir enerji ve çevreye yönelik projeleri desteklediklerini hatırlatan Toprak, 2012 yılında İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni desteklediklerini, 2013 yılı güdümlü desteği kapsamında iklimlendirme sektörüne yönelik bir akredite test ve analiz laboratuvarı kurulacağını kaydetti.

Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı'nı da hayata geçirdiklerini ifade eden Toprak, şöyle konuştu:

"Programla 20 milyon liralık kaynağı İzmir'de okul öncesi ve mesleki eğitime yönelik projelere aktarmayı planlıyoruz. Eğitimin kalitesinin artırılması ve İzmir'in işgücü piyasasının gereksinim duyduğu nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi temel bir ihtiyaçtır. Gelişmiş batı ülkelerinde okul öncesi eğitimin rolü gittikçe güçlenmektedir. AB'de okul öncesi eğitimde okullaşma oranı 92,3, Türkiye'de yüzde 43,1 düzeyindedir. İzmir'de ise yüzde 59,6 düzeyindeki 4-5 yaş okullaşma oranı, ülke ortalamasının üzerinde olmasına karşın gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindedir. Mesleki eğitimde İzmir'in işgücü piyasası ihtiyaçlarını karşılama ve mezunlarına nitelikli iş fırsatları sunma konusunda geliştirilmesi gerekmektedir. Genç işsizliği oranının yüzde 25'in üzerinde kaydedildiği İzmir'de mesleki eğitimin geliştirilmesi zorunludur."

-Son başvuru tarihi 6 Aralık 2013

Programla okul öncesi ve mesleki eğitime yönelik yenilikçi projeleri destekleyeceklerine dikkati çeken Toprak, şunları kaydetti:

"Programla eğitimde yenilikçi yöntemlerin uygulanması ve eğitim ortamlarının modernizasyonu yoluyla İzmir'de okul öncesi ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. İzmir'deki resmi ve özel, okul öncesi ve mesleki eğitim kurumlarının, belediyelerin, kaymakamlık ve kamu kurumlarının, üniversitelerin, organize sanayi bölgelerinin, küçük sanayi sitelerinin, meslek kuruluşlarının, dernek ve vakıfların başvuru yapabileceği program kapsamında İZKA'nın öncelikli alanları, okul öncesi veya mesleki eğitimde yenilikçi yöntemlerin hayata geçirilmesi diğeri atölye, laboratuvar, sınıf gibi eğitim ortamlarının makine-teçhizat ve eğitim materyalleri açısından geliştirilmesidir."

Toprak, başvuruların 6 Aralık 2013'e kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden sunulabileceği programda, başarılı olan projelere 200 ila 800 bin lira arasında İZKA desteği sunulacağını sözlerine ekledi.

İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ise gazetecilerin sorusu üzerine program için belirlenen 20 milyon lira kaynaktan 12 milyon liranın kar amacı gütmeyen kurumlara, 8 milyon liranın ise kar amacı güden kurumlara ayrıldığını bildirdi.

Kaynak: AA