İnegöl'de Balık Ölümleri Devam Ediyor

Bursa’nın İnegöl ilçesinde Kulaca deresinde balık ölümlerinin önü arkası kesilmiyor.

İnegöl'de Balık Ölümleri Devam Ediyor
Kulaca köylüleri güne yine balık ölümleri ile uyandı. Süpürtü köyünde faaliyet gösteren tavuk fabrikasından atıldığı ileri sürülen kostikli suyun Kulaca deresindeki balıkları öldürdüğü ileri sürüldü. Geçtiğimiz aylarda yaşanan balık ölümleriyle ilgili eylem yapan köylüler, 10 yıldan bu yana belirli zamanlarda söz konusu fabrikadan dereye kostikli su bırakıldığını ileri sürdü. Balık katliamı yapıldığını söyleyen köylüler, dere kenarında toplanarak eylem yaptı.

Köylülerden İsmail Balkan, "Ben yurtdışında yaşadım. Orada dereden su içen tavuklar ölmüştü. Fabrikaya ağır para cezası kesmişlerdi. Bir daha aynı olay yaşanırsa, 10 kat daha fazla ceza kesileceğini söylemişlerdi. Dünyayı dolaştım, ben böyle bir şey görmedim. Burada kimse ilgilenmiyor. Neden böyle oluyor. Daha evvel de 200-300 tane balık öldü" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI 'TEMİZ' DEDİ
İbrahim Kaya ise, "Sağlık Bakanlığı yetkililerini aradım. Bana 'Daha önce numune alındı ve temiz çıktı' dediler. Derenin kıyısında duramıyoruz. Asitli sudan gözlerimiz yanıyor. Temiz diyorlar, ama her gün balıklar ölüyor. Daha evvel tarlalarımızı suluyorduk. Şimdi suladığımız zaman ürünlerimiz kuruyor. Koyunlar dereden geçmiyor, köprüden geçiyor. Eskiden dereden geçer yıkanırlardı, şimdi derenin yanına gelip geri dönüyorlar. Yukarıya fabrika kurulmadan 20 sene önce bu dereden su içiyorduk. Tavuk fabrikasından kaynaklanıyor. Onun attığı atıklar yüzünden oluyor. Çocuklar dereye girdiğinde vücutlarında yara çıkıyor” diye konuştu.

İnegöl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin su ve balık numunesi almak için Kulaca deresine ekip gönderdiği bildirildi.

Kaynak: İHA