Gaib İhracatta Rekora Koşuyor

2013 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yılsonu ihracat hedeflerini yakalamak için çalıştıklarını belirterek, “İhracatımızdaki artış bir önceki yıla ve döneme oranla yüzde 15,6’lık artışla toplam 6 milyar 814 milyon 413 bin dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Gaib İhracatta Rekora Koşuyor
2023 ihracat vizyonunda Türkiye’nin lokomotifi konumunda yer alan GAİB açıklanan Ocak-Eylül 2013 ihracat rakamlarıyla bu misyonunu sürdürmeye devam etti. İhracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Birliklerimizce 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 15,6’lık artışla toplam 6 milyar 814 milyon 413 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 474 milyon 507 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 12,3’lük artışla 7 milyar 288 milyon 920 bin dolara yükselmiştir” dedi.

Başkan Çıkmaz yaptığı değerlendirmede ihracat yapılan ülkelerle ilgili olarakta, “Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 61,7 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 13,7 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9,6 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 186 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, Libya, İtalya, ABD, Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Birleşik Arap Emirlikleri ihracat yaptığımız ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca, halı, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, iplikler, bitkisel yağlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, dış giyim ile kâğıt ve karton Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” diye konuştu.

2013 Ocak-Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirmesinde Gaziantep’in Ocak-Eylül döneminde 4 milyar 744 milyon 812 bin dolarlık ihracatıyla dikkat çektiğini belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde 4 milyar 744 milyon 812 bin dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir, demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA