Demokratikleşme Paketi

Ankara Genç İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Değer, Demokratikleşme Paketine ilişkin "Seçim sistemindeki yenilikler ve barajla ilgili alternatifler sunulması, demokrasi adına atılmış dev adımlardır" ifadesini kullandı.

Değer, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketinin iş dünyasında da yankı bulduğunu belirterek, paketi, "İddialı ve olumlu yönleri çok. Buna rağmen eksikleri de var" şeklinde değerlendirdi.

Herkesin beklentilerini karşılamanın mümkün olmadığını kaydeden Değer, "Bizim nazarımızda özellikle seçim sisteminde yapılacak değişiklikler ve seçim barajının yüzde 10'un altına düşürülmesinin tartışmaya açılması çok önemli. ANGİAD olarak yeni anayasaya ilişkin hazırladığımız değişiklik maddeleri içerisinde barajın yüzde 5'e indirilmesini talep etmiştik. Seçim sistemindeki yenilikler ve barajla ilgili alternatifler sunulması, demokrasi adına atılmış dev adımlardır" değerlendirmesinde bulundu.

Değer, Demokratikleşme Paketinin son yılların en kapsamlı paketi olduğunu, iş dünyasının temsilcileri olarak her fırsatta dile getirdikleri söylemlerin karşılık bulduğunu ifade etti.

Paketin, hak ve özgürlükler açısından önemli reformlar içerdiğini bildiren Değer, şunları kaydetti:

"Paketle birlikte bu topraklarda yaşayan ancak yıllardır önemli sorunları bulunan farklı mezhep, inanç ve etnik gruplar da haklarına kavuşacaktır. Bu noktada paketin eksikleri de yok değildir. Toplumun geniş kesimlerinin taleplerine karşılık verilmesi için başta Alevi yurttaşlarımızı ilgilendiren meseleler olmak üzere yeni bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Hükümet kanadından yapılan açıklamalara bakıldığında paketin mevcut haliyle tamamlanmadığı, yeni reformların yolda olduğu görülüyor. ANGİAD'ın anayasa değişikliğine ilişkin önerileri arasında yer alan siyasette ve ekonomide kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmasının yasal zemine oturtulması da yeni pakette yer almalıdır. Parlamentoda kadın temsil oranı mutlak surette artırılmalıdır."

-Yatırımlar artacak

Değer, Demokratikleşme Paketindeki maddelerin yasal zemine oturmasıyla uygulamanın başlayacağını, paketin öneminin asıl o zaman ortaya çıkacağının altını çizdi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sağlanacak huzur ve barış ortamıyla, özel sektörün bölgeye yatırımlarını artıracağını, yatırımlarla sadece o bölgelerin değil ülkenin refah seviyesinin yükseleceğini ifade eden Değer, bu aşamada parlamentodan yeni anayasanın biran önce şekillenmesini beklediklerini kaydetti.

Değer, anayasa çalışmalarının hızlandırılması için her partinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA