-cumhurbaşkanı Gül Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Brezilya Tarım Bakanı Antonio Andrade, Türkiye ile Brezilya arasında tarımsal alanda işbirliği yapılmasına ilişkin iyi niyet protokolü imzaladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye, dünyanın önemli tarım merkezlerinden biri olan Brezilya ile tarımsal alanda işbirliği yapacak. Bu kapsamda Brezilya Tarım Bakanı Andrade ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker iyi niyet protokolü imzaladı.

Eker, başkent Brasilia'da gerçekleşen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin biyoçeşitlilik konusunda dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ve 4 milyon endemik bitki türüyle Avrupa kıtasının iki katından daha fazla endemik bitki türü bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, değişik ülkelerle tarımsal işbirliği konusunda çalışma yaptığını belirten Bakan Eker, bu kez hedeflerinde geniş toprakları ve güçlü tarımsal ekonomisiyle Brezilya'nın olduğunu bildirdi. Türkiye'nin, kısıtlı tarım alanlarına rağmen geçen yıl 62,5 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ettiğini vurgulayan Eker, büyük kıta ülkelerinden sonra tarımda en ön sıralarda geldiğini söyledi.

Brezilya'nın tarımsal alanda önemli başarılara imza attığına da dikkat çeken Bakan Eker, bunda Ar-Ge faaliyetlerinin önemli katkısı olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın iki önemli tarımsal üretim gücünü birleştirerek işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Eker, bu işbirliğinin küresel gıda güvenliği, güvenilir gıda üretimi, ekolojik denge ve tarımsal mekanizasyon alanlarına katkı sağlayacağını ifade etti.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin üst düzeyde olmasına rağmen mevcut tarımsal işbirliğinin alt seviyelerde olduğuna işaret eden Eker, tarımsal işbirliğinin ekonomik işbirliğini geliştireceğine inandıklarını vurguladı.

Brezilya Tarım Bakanı Andrade de dünyada kendisinden en çok söz ettiren ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, tarımsal işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Kaynak: AA