Başkan Altepe’den Tarihe Yolculuk

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1 Ekim Salı günü (BUGÜN) yeni sezona başlayacak olan Bursa Devlet Tiyatrosu’nu ziyaret ederek, ‘Tohum ve Toprak’ adlı oyunun son provalarını izledi.

Başkan Altepe’den Tarihe Yolculuk
Bursa Devlet Tiyatrosu, bu akşam prömiyeri yapılacak olan ‘Tohum ve Toprak / Alemdar Paşa’ adlı oyunla yeni sezona perdelerini açacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni görevi dolayısıyla Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan’ı ziyaret etti ve prömiyer heyecanını yaşayan sanatçılarla da bir araya geldi. Başkan Altepe, Orhan Asena’nın yazdığı ve İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Tayfun Erarslan’ın yönettiği ‘Tohum ve Toprak’ oyununun baş karakteri Alemdar Paşa’nın kavuğunu ve kaftanını giyerek objektiflere poz verdi.

Bursa Devlet Tiyatrosu’nun yeni müdürü Arzu Tan Bayraktutan’dan çalışmaları ve ‘Tohum ve Toprak’ oyunu hakkında bilgiler alan Başkan Altepe, tiyatro sanatının, Bursa’nın kültürel yaşamının vazgeçilmez bir öğesi olduğunu ifade etti.

Başkan Altepe, Bursa’da tiyatronun daha çok kişiye ulaşması adına yapılan çalışmaları desteklediklerini anlatarak, ‘Tohum ve Toprak’ adlı yepyeni oyunuyla sanatseverlerle buluşan Bursa Devlet Tiyatrosu’na yeni sezonda başarılar diledi. BDT Müdürü Arzu Tan Bayraktutan da Başkan Altepe’nin ziyaretinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, yeni sanat sezonunda sanatseverlerin birbirinden güzel oyunlarla buluşacağına değindi. Başkan Altepe, ayrıca, Bayraktutan’a Bursa’ya özgü bıçak hediye etti.

‘Tohum ve Toprak’ oyununun dekor tasarımı Murat Gülmez, kostüm tasarımı Ceren Karahan, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzikleri Tanju Kumbaracıoğlu ve dans düzeni ise Cihan Yöntem imzasını taşıyor. Oyunda Taner Turan, Bora Özkula, Kemal Okur, Meltem Evcioğlu, Yasemin Şener, Serdar Seçkin, Kamil Korunan, Hafize Gün ve İbrahim Şahin, Tuba Bayram Böbek, Nurettin Örük, Emre Işık, Çağlar Ozan Aksu, Sıdıka Derya Gümral, Ercan Yalçıntaş, Ayşe Dinç Vardar, Cenk Turan, Erdem Erdoğan, Onur Çelik, Sinem Yılmaz, Mustafa Salih Salcan, Ahmet Kızıl, Hayati Özen, Mutlu Dereli, Savaş Ak, Emre Yaşa, Gizem Çıracı, Emre Sefer, Semra Türk Gümüşdere, Şafak Pak ve Ömer Naci Boz rol alıyor.

Oyun, III. Selim’in öldürüldüğü, II. Mahmut’un ise Alemdar Paşa tarafından kurtarılarak tahta çıkarıldığı 1809 yılının İstanbul’unda geçer. II. Mahmut hayatını borçlu olduğu Alemdar Paşa’ya, sadrazamlığı vermek zorunda kalır. İdama gönderdiği bir muhalifi, onun hakkında bir kehanette bulunur. “Her Toprak, Her Tohumu Barındırmayacaktır.” Saray çevresi de Alemdar’ı yaşatmayacaktır. Alemdar sonunu görmesine rağmen yolundan dönmez. II. Mahmut’un da kendisini terk etmesiyle kehanet gerçekleşir.
Kaynak: İHA