Küresel Piyasalar Yarınki Ecb Kararını Bekleyecek

Küresel piyasalar yarınki Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve değerlendirmeleri öncesinde önemli bir verinin de olmamasıyla sakin bir seyir izliyor.

Küresel piyasalarda genel olarak yatay bir seyir izlenirken ABD'de hisse senedi piyasaları bu haftanın ilk gününde olduğu gibi dün de güçlü olmayan düşüşünü devam ettirdi.

Bilanço sezonunun dün Alcoa ile başladığı ABD'de Dow Jones Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,41 oranında değer kaybıyla 13.328 puandan kapandı. S&P 500 Endeksi yüzde 0,24, Nasdaq Endeksi de yüzde 0,23 geriledi. Alcoa'nın, 242 milyon dolarla beklentilerin üzerinde kar açıklaması pozitif algılandı. Cumhuriyetçilerle Demokratların borç tavanı ve ''mali uçurum'' konusundaki anlaşmazlıklarının devam ettiği ve şubat ayında tekrar gündeme geleceği tedirginliği piyasaları negatif etkilemeye devam ediyor.

Avrupa tarafında ise hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Açıklanan makroekonomik verilerin etkisiyle dalgalanan borsalarda Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0,48 oranında değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0,03 değer kazandı. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi günü yüzde 0,18 oranında değer kaybıyla tamamladı.

Yurt içinde açıklanan Kasım ayı sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde yüzde 11,3 oranında artış göstermesi ve Hazine'nin ihalelerine gelen yoğun talebin pozitif etkisiyle İMKB 100 Endeksi gün içinde tarihinin en yüksek seviyesi olan 81.077 puanı gördükten sonra 2. seansta artan kar satışlarının etkisiyle günü önceki kapanışın hemen altında 80.161 puandan kapattı.

Analistler, bugün yurt içinde TUİK'in açıklayacağı Kasım ayı dış ticaret endekslerinin ve piyasaların da yakından takip ettiği İmralı görüşmeleriyle ilgili gelişmelerin odak noktasında olacağını belirterek, yurt dışında ise yarınki ECB ve İngiltere Merkez Bankası kararları öncesinde sakin bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TÜİK Kasım ayı dış ticaret endeksleri

11.30 İngiltere, Kasım ayı dış ticaret dengesi

13.00 Almanya, Kasım ayı sanayi üretimi

14.00 ABD, 4 Ocak MBA mortgage başvuruları

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA