Göktürk 2'den ilk net görüntüler gelmeye başladı

ODTÜ’de düzenlenen törenle Uzay’a gönderilen Göktürk-2 uydusundan ilk net görüntüler, 10 gün önce gelmeye başladı.

Göktürk 2'den ilk net görüntüler gelmeye başladı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Göktürk-2 uydusundan ilk net görüntülerin 10 gün önce alınmaya başlandığını belirterek,''Türkiye'den ilk görüntüler Antalya'dan, dünyadan ilk görüntüler Yeni Zelanda'nın Auckland şehrinden alındı'' dedi.

Ergün, yaptığı açıklamada, uydunun günde 4 defa Türkiye üzerinden geçtiğini ve bu geçişler sırasında Türkiye'nin her yerinden görüntü alınabildiğini söyledi.

Uydudan 10 gün önce net görüntüler alınmaya başlandığını kaydeden Ergün,''Türkiye'den ilk görüntülerin Antalya'dan, dünyadan ilk görüntülerin de Yeni Zelanda'nın Auckland şehrinden alındığını'' bildirdi.

Görüntülerden ağırlıklı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yararlanacağını anlatan Ergün, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın kendi yer istasyonunda bu görüntülerin elde edilmesi ve o görüntülerin işlenerek değerlendirilmesi olanağı bulunacağını ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Göktürk-2 uydusundan 10 gün önce net görüntüler alınmaya başlandığını belirterek,''Günde 4 defa Türkiye üzerinden geçiyor ve bu geçişler sırasında da Türkiye'nin her yerinden görüntü alma imkanına sahip olabiliyoruz'' dedi.

Ergün, Habertürk kanalında katıldığı programda, Göktürk-2 uydusu ile dünyanın her yerinden görüntü elde edildiğini söyledi.

Göktürk-2 uydusundan 10 gün önce net görüntüler alınmaya başlandığını bildiren Ergün,''Günde 4 defa da Türkiye üzerinden geçiyor ve bu geçişler sırasında da Türkiye'nin her yerinden görüntü alma imkanına sahip olabiliyoruz'' diye konuştu.

Ergün, Türkiye üzerinden geçiş yaptığında uyduyla irtibat kurma ve uyduyu yönlendirerek Türkiye'nin değişik yerlerinden görüntü alma olanağına sahip olduklarını kaydetti.
Uydunun çözünürlüğünün 2,5 metre olduğunu anlatan Bakan Ergün, yeryüzünde 2,5 metre boyutundaki bir cismi net olarak görüntüleme imkanı bulunduğunu dile getirdi.

''Ağırlık olarak Hava Kuvvetlerimiz yararlanacak''

Uydunun terörle mücadelede de kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Ergün, uydudan alınan görüntülerin terörle mücadele unsuru olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın nasıl değerlendireceği ile ilgili bir konu olduğunu belirterek şunları söyledi:

''Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Göktürk-2 uydusundan elde ettiği görüntülerden ne tür haritalar oluşturacak, ne tür noktalar tespit edecek ve o noktalara dönük ne tür harekat planları yapacak? Onları bizim burada bilme imkanımız yok. Bilsek de söyleme imkanımız zaten olmaz. O, tamamen Silahlı Kuvvetler, özellikle de Hava Kuvvetleri'nin bileceği bir iştir. Zaten görüntülerden ağırlıklı olarak Hava Kuvvetlerimiz istifade edecektir. Bundan sonrasında Hava Kuvvetlerimizin kendi yer istasyonunda bu görüntülerin elde edilmesi ve o görüntülerin işlenerek değerlendirilmesi imkanı olacak.''

''Yazılımı yüzde yüz 100 yerli''
Türkiye'nin uydu yapımında yetkinlik kazandığını ifade eden Ergün, uydunun yerli olmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt verdi.

Göktürk-2'nin yazılımlarının yüzde 100, donanımlarının da yüzde 80'inin yerli olduğunu belirten Ergün,''Bazı şeyleri yapamadığımızdan değil yapmak istemediğimizden dolayı yapmamışızdır. Yoksa istersek onu da yapabiliriz. Dolayısıyla, uyduyu yüzde 20'lik donanımdaki yerli olmayan kısmından yola çıkarak,'Bak işte bunun yüzde 100'ü yerli değilmiş, cıvatalarını filan yerden almışsınız...' Olabilir. Cıvatasını nalburdan alma imkanı varken cıvata fabrikası kurmanın anlamı yok ki'' dedi.

Ergün, önümüzdeki süreçte haberleşme uyduları ve takım uydular da yapılacağını kaydederek, belli bir konu üzerinde çalışılmak üzere de bir uydu yapılabileceğini söyledi.

Takım uydular için de çalışma yapılacağını belirten Ergün, 5-6 uydunun eş güdüm içinde çalışacağını, bunlardan 1-2 tanesinin sürekli Türkiye üzerinde olacağını ve her an görüntü alınacağını dile getirdi.

Ergün,''Bunlar takım halinde çalışan uydular. Sürekli olarak Türkiye üzerinde, Türkiye'nin belli noktalarına, nereye odaklamak istiyorsanız o noktaya da odaklayabilecek şekilde bunları yapabileceksiniz. Şimdi bunlar üzerinde arkadaşlarımız çalışacaklar'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hem uydusunu yapan hem fırlatabilen 12 ülke arasına girmesini hedeflediklerini anlatan Ergün,''Uzayda yoksanız, yeryüzünde de güçlü değilsiniz. Yani, uzayda ne kadar gücünüz varsa, yeryüzünde de potansiyelinize göre o kadar gücünüz olur'' değerlendirmesinde bulundu.