Osmancık'ta Turizm Paneli

Çorum'un Osmancık ilçesinde düzenlenen 'Kızılırmak Havzasında Turizm' konulu panelde bölgenin turizm potansiyeli değerlendirilerek yapılacak turizm çalışmalarının yol haritası belirlendi.

Osmancık'ta Turizm Paneli
Osmancık Belediyesi ile Kültür, Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen panele AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Dodurga Belediye Başkanı Bekir Kılıç ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Oturum Başkanlığını Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru'nun yaptığı panele Gazi Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ersin Ayhan, Hitit Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Selçuk Kendirli, OKA Çorum İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın, Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı ve Osmancık Kültür Turizm Ve Tanıtma Derneği Başkanı Sakin Karakaş konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı turizm atağı için güçlü bir alt yapı gerektiğini bunun da Osmancık ilçesinde mevcut olduğunu söyledi İlçenin tarihi şahsiyetleri ve kazandırdıkları eserlerle ilgili açıklamalarda Bulunan Başkan Yazıcı; "Turizme önem verilebilmesi için önce bunun bir alt yapısı olması gerekiyor. Bu alt yapı bizim ilçemizde var. İlçemiz değerleri ile inşallah turizmde başkent olacak. Evliya Çelebi'nin ifadesine göre Osmanlı Devletinin kurucusu Osmangazi Osmancık'ta doğmuştur. Dolayısı ile biz ilçemizi 'imparatorluğa adını veren şehir” diye ifade ediyoruz. Yine Osmanlı Devletinin ikinci kuruluşu diyebileceğimiz Fetret Devrinde 25 yıl görev yapan İmamzade Halil Paşa ve Koca Mehmet Paşa Osmancıklıdır. Yine dünya tarihine yön veren Baltacı Mehmet Paşa Osmancıklıdır. Onun da mezarını ilçemize getirip adına bir anıt yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Yine Fetih sancısı da burada çekildi diyebiliriz. Çünkü İstanbul'un Fethinin manevi mimarı olan Akşemsettin Hazretleri Osmancıklıdır. İlçemizde doğmuştur ve yine ilçemizde müderrislik yapmıştır. Ayrıca inanç turizmi için önemli olabilecek aynı zamanda hem ilçemizin hem de ülkemizin birliğinin sembolü olan Koyunbaba Hazretleri de Osmancık'tadır. Anadolu erenlerinden olan Koyunbaba Hazretleri de bizim için çok önemli bir değerdir. Dünya çapında önemli bir eser olduğuna inandığımız Anadolu'nun en uzun tarihi köprüsü Osmancık'tadır. Yine 1430 yılında yapılan Koca Mehmet Paşa Cami ile Koyunbaba Türbesi, Akşemsettin Cami, Baltacı Mehmet Paşanın yaptırmış olduğu Dört Halife Çeşmeleri ve Koca Mehmet Paşa hamamı ilçemizin en önemli tarihi değerleridir" dedi.

İlçenin turizmde gelişmesi için yeni yol haritalarının hazırlanması gerektiğini belirten Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük "Biz ülke olarak turizmde güneş, deniz ve kum anlayışına sahip bir ülkeyiz. Ancak dünyadaki değişen trendler nedeniyle turizm artık doğa ve tarih turizmine doğru kaymaya devam ediyor. Bu kapsamda Osmancık büyük bir şansa sahip. İlçemiz tarihi yönden önemli özellikleri olan ve İpek Yolu üzerinde yer alan bir yerleşim yeridir. Dolayısı ile biz bunları anlatıp turizmde pazarlayabilirsek çok önemli bir kazanç sağlayabiliriz. Aynı zamanda tarihi varlıkların doğal varlıklar gibi algılanmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü tarihi varlıklar yer altında durdukları sürece değil gün yüzüne çıkarıldıkları sürece değer kazanırlar. Osmancık'ta inanç turizmi için Koyunbaba Türbesi yanında bulunan yapının bir müzeye dönüştürülmesinin ilçe turizmine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü insanların sadece gelip geçtiği değil, konakladığı bir merkez olarak bu hizmetleri sunmamız gerekiyor" dedi.

Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ise Anadolu'da her bir yerleşim yerinin kapılarını dünyaya açacak önemli tarihi özelliklerinin olduğunu söyledi.

Turizm açısından Çorum'un tarihi ile ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Milletvekili Bağcı; "Büyük bir tarihe sahip olan Anadolu'da her şehir kendi özelliklerini ön plana çıkarma çabası içerisindedir. Bu nedenle herkes en iyiyi sunmanın, en iyiyi ortaya çıkarmanın peşinde olmalıdır. Burada tabi ki roller çok önemli. Bu ne bir siyasetçi olarak tek başına bizlerin omuzundaki bir sorumluluk ne de bu işe gönül vermiş her hangi bir bütçesi olmadan fedakarca çalışan bir derneğin işi ne de tek başına bir yerel yönetimin işidir. Komple hepimizin işidir. Bütün aktörlerin kendi potansiyelini tümüyle ortaya koymasıyla başarılabilecek bir iştir. Onun için iddialı olmak durumundayız. Yerleşim yerlerini turizm açısından tanıtma çabasında olanlara her ne açıdan olursa olsun herkes destek olmalıdır." diye konuştu.

Panel oturumlarında ise konuşmacılar bölge turizmine yön verecek sunumlarını yaptılar. Oturumlarda Kızılırmak havzasında turizm hareketliliğinin sağlaması, av ve doğa turizminin yanı sıra turizmde ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi ve bölge turizmi için çalışmalar yapacak turizm üst kurulunun kurulması değerlendirildi.

Panelde sonuç olarak Osmancık ilçesini de kapsayan Kızılırmak Havzasında turizmin geliştirilmesi için yol haritası belirlendi. Sunumların ardından panelistlerin katılım belgeleri Milletvekili Cahit Bağcı tarafından verildi.

Kaynak: İHA