İran’dan Esad Planı’na Destek

İran, Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad'ın ülkedeki gerilimin son bulması adına dün Suriye Devlet Televizyonu'ndan yaptığı konuşmaya destek verdi.

İran medyasının raporuna göre, Esad'ın şiddet karşıtı konuşması İran tarafından hoş karşılandı. İranlı Dışişleri Bakanı Salihi, Esad’ı desteklediklerini ifade etti.

İran medyasının bugünkü raporuna göre, dün uzun bir aradan sonra ilk defa televizyon ekranlarına çıkan ve ülkedeki kargaşa ortamının giderilmesi adına Suriye halkına “milli seferberlik” çağrısı yapan Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad'ın Suriye Devlet Televizyonu'ndan canlı yayınlanan konuşmasında, “şiddete karşı olduğunu” belirtmesi ve “ülkedeki kaos ortamının ancak geniş muhtevalı bir politik süreçle” giderilebileceği hakkındaki görüşlerini ifade etmesi İran tarafından oldukça hoş karşılandı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın teklif ettiği sulh planının Suriye halkı için bir fırsat olduğunu ifade etti.

Esad’ın sözlerinin desteklediklerine dikkat çeken Salihi, Esad’ın İsrail zulmü altındaki Filistin halkına destek veren ifadelerinden ötürü kutladı.

Suriye Devlet Başkanı'nın dünkü konuşması yeni bir barış planının altını çizerken, muhalif gruplarla hiçbir anlaşmanın yapılamayacağı da kat'i olarak belirtilmişti. Esad, muhalif gruplarla yapılacak herhangi bir müzakerenin savaşın yeni bir deklarasyonu olduğunu iddia etmişti.

İran, Suriye'deki şiddet hadiselerinin başlangıcından itibaren Esad taraftarı siyasetini sürdürüyor. İsrailli kaynakların iddiasına göre, İran, Esad'ın İsrail'e karşı cephenin ekseninde yer almasından dolayı Esad'a saygı duyuyor. Ayrıca İran da Şam’daki Esad iktidarı gibi birçok Arap ve Batı ülkesinin desteklediği Suriyeli muhalif grupları “terörist” olarak görüyor .
Kaynak: İHA