İndirimli Satışın Dev İsmi Aldi'ye Röntgencilik Suçlaması

Almanya'nın en büyük perakende satış zinciri Aldi Süd, çalışanlarını gizli kameralarla yasadışı şekilde gözetlemekle suçlanıyor.

Haftalık haber dergisi Der Spiegel'de yer alan iddialara göre, iskontolu satış devi çalışanların soyunma odaları da dahil olmak üzere şube içine gizlice yerleştirdiği “mini kameralar” ile kendi personelini gizlice gözetletmiş. Kamera yerleştirilen yerler arasında soyunma odalarının da bulunduğu iddia edildi.

Aldi Süd gizli kamera uygulamasının şirket politikası olduğu yönündeki iddiaları yalanlarken, zincirin eski mağaza dedektiflerinden Wolfgang Paul iddialarını yeminli ifade verecek kadar ileri götürdü.Aldi Süd'ün eski bir mağaza dedektifi dergiye yaptığı açıklamada, şirketin çalışanlarını izletmek için birçok noktaya “mini kamera” yerleştirdiğini ve bu kameralar aracılığıyla elde edilecek görüntülerden kendi personelinin özel yaşamından mali durumuna kadar uzanan “profil çıkarma” çalışması yürüttüğünü ileri sürdü.Kendisinin de bu yasa dışı gizli kameraları kullanarak çalışanları izlediğini açıklayan Wolfgang Paul adlı eski dedektif, bu kameraları sadece çalıştığı Aldi Süd şubesinin satış ve depolama alanına değil, aynı zamanda çalışanların soyunma odalarına da yerleştirdiğini iddia etti.ÖZEL YAŞAM VE MAHREMİYET HİÇE SAYILMIŞGörevini “dikkat çeken olayları bildirmek” olarak açıklayan Paul, “Bu görev bir çalışanın işini ağırdan alması, başka bir iş arkadaşıyla duygusal ilişkisi olması ya da mali durumu hakkında tespit edilecek detaylara kadar varıyordu.” diye konuştu.

Aldi Süd gizli kamera uygulamasının şirket politikası olduğu yönündeki iddiaları yalanlarken, zincirin eski dedektifi Wolfgang Paul ise verdiği yeminli ifadede iddiasını şube ismi verecek kadar ileri götürdü. Paul bu kapsamda Krumbach'da bulunan Aldi şubesinde dört kasanın üzerine yerleştirdiği gizli kameraları “özel hizmet” koduyla nasıl faturalandırdığını örnek gösterdi.GİZLİ KAMERA KURUMSAL POLİTİKA MI?Bu arada bazıları 5 bin Euro'yu geçen başka faturaların ortaya çıkması ise “gizli kameraların kurumsal politika” olduğu yönündeki iddialara haklılık kazandırıyor. Der Spiegel'in verdiği bilgiye göre bu tutara ulaşan faturaların ilgili Aldi şubesinin yöneticisi tarafından imzalanması gerekiyor.Dergide bir kısmı basılan faturadan Paul'ün kaydedilen bir görüntüyü nasıl çözdüğü, değerlendirdiği ve bunun sonucunda kayıtlarda yer alan kasiyerden ne şekilde hesap sorduğuna ilişkin detaylar yer alıyor.Bilindiği üzere daha önce buna benzer bir çalışan gözetleme skandalı Aldi Süd'ün en yakın rakibi olan Lidl zincirinde ortaya çıkarılmıştı. İşin ilginç yanı ise Aldi Süd'ün kendi çalışanlarını Lidl'de patlak veren skandaldan hemen sonra hayata geçirdiğinin belirlenmesi oldu.DEDEKTİFE TEHDİT: İŞİNİZİ BİTİRİRİZDedektif Wolfgang Paul çalışanları gizlice gözetleme görevinden rahatsızlık duymaya başladığını dile getirdiğinde ise Aldi Süd yöneticilerinin kendisine “Aldi avukatları uygulamanın hukuki zeminini sağladı.” dediğini belirtti.

Paul daha sonra da şirket tarafından, “İşinizi bitiririz, avukatlarımızın nasıl çalıştığını biliyorsunuz.” şeklinde tehdit edildiğini ileri sürdü .