Erdoğan'dan Öcalan açıklaması: Af ev yok

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gabon, Nijer ve Senegal ziyaretleri öncesi Atatürk Havalimanı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan Öcalan açıklaması: Af ev yok
Erdoğan, İmralı süreci ile ilgili olarak, Abdullah Öcalan'a ev hapsi ve genel affın sözkonusu olmadığını belirterek, “Şu anda bizim gündemimizde Oslo yok. Ha gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir mi? Olabilir” dedi. Erdoğan açıklamasında şunları söyledi:

SÜRECİN DEVAMI
“Bu yeni başlamış bir süreç değil. Bizim buradaki gayretimiz terörle mücadelede başarılı olabilmek. Ülkemize huzur ve refahı tam manası ile dört bir köşesine getirebilmek. Bu konuyla ilgili olayın bizim açımızdan iki ayağı var. Bir devlet ayağıdır. İki siyaset ayağıdır. Ama bunu bilmeyenler var. Anlamayanlar var. Siyasetle, hükümetle veya hükümet etme ile devleti yönetme ile devlet mekanizmalarının çalıştırılması arasında inceliği ayırt edemeyen siyasetçiler de var. Biz burada inceliği koruyarak bir yol takip ediyoruz. Ve burada da daha önce başladığımız süreci devam ettirmenin gayreti içindeyiz. Bu konu ile ilgili yurt için yurt dışında daha önce hükümet ederken siyasetin enstrümanları vardır.

ÖNEMLİ ENSTRÜMAN
Ve bu enstrümanlarını da kullanır. O da nedir. Devletin mekanizmaları içerisindeki enstrümanlardır. Ve bu konuda da en önemli enstrüman her zaman istihbarat teşkilatıdır. Ve istihbarat teşkilatı özellikle yürütmenin en önemli bu konuda ayağıdır ve bunu da içerde ve dışarıda en ideal şekilde kullanmanın gayreti içinde olur. Ve bu dünyanın her yerinde böyledir. Bunu sadece terörle mücadelede kullanmaz. Asayişte de kullanır. Çok farklı etkili olmak istediği alanlarda da kullanır. Nitekim bizler de bu adımı attık atıyoruz ve atacağız. Tabii bu esnada gelişmeler var. Bakın bu gelişmeler esnasında da dikkat edilirse yine bizler şu anda siyasetçi olarak böyle bir görüşmenin içerisinde olmadık olmuyoruz. Ben bir yolculuğumda bir ifade kullandım. Terörle mücadele ederiz siyasetçi ile müzakere ederiz. Müzakere ile görüşmeler faklı şeylerdir. Bu
görüşmeleri de yaparsınız. Bu görüşmeler esnasındaki gelişmelere göre de adımınızı atarsınız.

OSLO'LAR OLABİLİR
Bundan önce mesela bir Oslo olayı vardı. Ama şu anda bizim gündemimizde Oslo yok. Ha gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir mi olabilir. Bunun önünü kapamanın da bir anlamı yok. Bu Oslo olmaz da başka bir yerde olur.

AVRUPA-DAĞ FARKLI
Biliyorsunuz Avrupa bölücü terör örgütünün kendi içinde siyasi ayağıdır. Ve onlar şu anda İmralı'ya karşı farklı yaklaşmaktadır. Dağ farklı yaklaşmaktadır. Bu hassasiyetleri bu incelikleri görmemiz lazım. Eğer bu hassasiyetleri bu incelikleri iyi görecek olursak bunları iyi görecek ve burada ülkemizdeki gerek STK'lar olsun gerek yazılı görsel medya olsun eğer burada el ele verebilirsek başarılı oluruz. Ama şu ana kadar hala el ele vermiş değiliz. Onu söyleyeyim. Biz ne yazılı, görsel medyadan gerekli desteği alıyoruz. Ne STK'lardan. Böyle bir bölücü terör örgütü ile mücadele olmaz. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapması gerekir. Biz şu anda hükümet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.

4. PAKET GELECEK
Şu anda yeni bir süreç söz konusu değil. Devam eden süreç var. 4'üncü yargı paketi ile ilgili çalışmalarım devam ediyor.Bu çalışmalar çerçevesinde en kısa zamanda 4'üncü yargı paketini de meclis gündemine getirmek suretiyle onu da çıkarmanın gayreti içersindeyiz. Fakat çok net söylüyorum. Teröre bulaşmış olanları, yani burada bağışlayan böyle bir genel af bilmem ne böyle bir şey asla söz konusu değildir. Bunun da bilinmesini istiyorum. Örneğin İmralı için ev hapsi, böyle şeyler uyduruluyor. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Ak Parti iktidarında asla böyle bir şey olamaz.

PROVOKASYON OLABİLİR
Hiç böyle bir sürecin olmadığı yerlerde de provokatif eylemler olur. Bunlar her zaman olur, her zaman olabilir. Ona göre gerekli hazırlığınızı yapacaksınız. Bunları en az zayiatla atlatacaksınız. İlla da böyle bir süreçte bu olur diye bir şey yok”

PAYLAŞAMAM, GÖRÜRSÜNÜZ
Erdoğan, “İmralı'dan gelen somut talepler var mı?” sorusuna da, “Her şeyi ben sizinle paylaşamam. Paylaşacağım şeyleri ifade ettim zaten. Paylaşacaklarım var. Paylaşamayacaklarım var. Ama bunların bir çoğunu da uygulamada görürsünüz. Paylaşılmaz ama uygulanır” yanıtını verdi.

3 ülke 2 bakan/_np/7961/18857961.jpg

ERDOĞAN'ın Gabon, Nijer ve Senegal ziyaretlerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra geniş bir işadamı heyeti eşlik etti. Erdoğan Gabon'da Türkçe Olimpiyatıları'na katılan bir çocukla sohbet etti.

Kararı biz değil Suriye halkı verir

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 2014 seçimlerinde yeniden Cumhurbaşkanlığı adaylığını koyacağı iddiaları ile ilgili olarak kararı Suriye halkının vereceğini belirtti. Erdoğan şunları söyledi: “Bunun kararını biz veremeyiz. Bunun kararını Suriye halkı verir. Ama şu anda benim tanıdığım, bildiğim, görüştüğüm Suriye'nin en son Akçakale'de Suriye Ulusal Koalisyon güçlerinin başındaki Muaz El Hatip kardeşimizle görüşmelerimiz oldu. Böyle bir şeyi şu anda Suriye halkının kabulü söz konusu değil. Çünkü 50 bin insanı öldüren. 60 bine doğru yürüyen. Kendisinin hala '2014'te ben kendimi Devlet Başkanlığı'na aday gösteriyorum' gibi basın toplantısı yapacak olması falan bu işi çözer diye düşünmüyorum. Bunun da nihai kararını biz değil bunun nihai kararını zaten şu anda Suriye'de bu mücadeleyi sürdüren Suriye halkı verecektir. Suriye halkının vereceği böyle bir karara, irade beyanına bizim müdahale yetkimiz yoktur. Kimsenin de böyle bir müdahale yetkisinin olmaması gerekir diye düşünüyorum.” Sefa ÖZKAYA / İSTANBUL

2015 için hedefimiz 50 milyar $

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Afrika seyahatinin ilk durağı Gabon'da işadamlarına seslenerek, “2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmi hedefimiz 50 milyar dolardır. Kara ve demir yollarınıza talibiz” dedi. Gabon Başbakanı Raymond Ndong Sima'nın davetlisi olarak geldiği Gabon'da resmi törenle karşılanan Erdoğan katıldığı iş konseyi toplantısında şunları söyledi:
“Hükümet olarak öncelikli hedefimiz müteşebbislerimiz için gerekli hukuki altyapıyı hazırlamak, onları ticaret ve yatırım için teşvik etmek. Bu amaçla ekonomik anlaşmaların bir an evvel imzalanmasına önem veriyoruz. 2012 yılının 11 aylık rakamlarına baktığımızda 41 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz görülüyor. Elbette 41 milyon dolar civarındaki ticaret hacmini yeterli görmüyoruz ve değerli mevkidaşımla da arabada konuşurken aynı kanaate vardığımızı gördük.
2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmi hedefimiz 50 milyar dolardır. Hedefi yakalamakta kararlıyız. Gabon'la işadamlarımızın bir araya gelmelerine yardımcı olan bir iş konseyi henüz oluşmadı. Bu seyahatte özellikle bu iş konseyinin kurulmasını çok önemsiyorum. Müteahhitlerimiz üstlendikleri iş hacmi noktasında, dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Gelişen Gabon kalkınma projesi içinde Türk firmalarının da yer almalarından memnuniyet duyuyoruz. Ancak sadece havayoluyla her malın taşınması mümkün değil. Karayolu ve demiryolu projelerinde yer almak istiyoruz. İlaveten şehir içi toplu taşıma projelerinde de ilgileniyoruz.”
Kızlara sarıldılar

Erdoğan ve Gabon Başbakanı Sima, eşleri ve kızlarıyla fotoğraf çektirdi. Başbakan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'a Bayan Sima ve Gabon Başbakanı'nın kızı Mengi Anaes'e de Emine Erdoğan sarılarak poz verdi.