Sufiyane Firmasının Sahibi Sami Oral Açıklaması

Merve Özlem Çakır - Sufiyane firmasının Sahibi Sami Oral, erkek ceylanın üreme zamanı dişi ceylanları çekmek için salgıladığı yağdan elde edilen Beyaz Misk'i 3 gramlık şişelerde sattıklarını belirterek, ''Beyaz Misk'i bayanlar misafirlerine ikram etmek, şirketler de çalışanlarına ve iş yaptıkları firmalara hediye vermek için alıyor'' dedi.

Sufiyane Firması'nın sahibi Sami Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitaplardan, levhalara, yağlı boya tablolardan tespihlere kadar, geleneksel sanatın çeşitli örneklerini tüketicilerle buluşturduklarını söyledi.

Sanat eserlerinin yanı sıra başta Beyaz Misk, Çayağacı, Ihlamur, Yasemin, Lavanta, Gül yağı, Nar çiçeği, Beyaz amber olmak üzere 70'den fazla çeşit esans sattıklarını belirten Oral, en çok Beyaz Misk'in tercih edildiğini belirtti.

Oral, erkek ceylanın üreme dönemlerinde dişi ceylanları etkilemek için salgıladığı yağdan saf olarak elde edilen Beyaz Misk'i hem erkek, hem de bayanların kullandığını, ancak en çok bayanların satın aldığını ifade etti.

Beyaz Misk'in aslında bir çok parfümde kalıcılığı artırmak için kullanıldığının altını çizen Oral, bu esansı Özbekistan'dan ithal ettiklerini söyledi.

Beyaz Misk'i bayanların misafirlerine ikram etmek için, şirketlerin de çalışanlarına ve iş yaptığı firmalara hediye olarak vermek için satın aldığını dile getiren Oral, Beyaz Misk'i en küçük 3 gramlık şişelerde sattıklarını, fiyatının da 48 lira olduğunu dile getirdi.

Diğer esansları da 9 farklı ülkeden tedarik ettiklerini dile getiren Oral, 1,5 ton gül yaprağından 1 kilogram gül yağı çıktığına dikkati çekti.

-''Toprağa değil, sanata yatırım yapın''-

Oral, kitaplar arasında tasavvufi kaynaklar, tarihte iz bırakmış şahsiyetlerin hatıratları, özel baskı Kur'an-ı Kerim'ler ve geleneksel sanatlara ait kaynak eserleri sattıklarını belirterek, tıpkı basım yapılmış, Mehmed Şevki Efendi'nin ''Yasin'' eseri, Hacı Kamil Aktik Efendi'nin ''Amme Cüzü'' eseri gibi kitapların bulunduğunu söyledi.

Özel baskı Kuran'ı Kerim'lerin fiyatlarının bin liraya kadar çıktığını belirten Oral, orijinal el yazma levhaların fiyatlarının da 500 lira ile bin lira arasında değiştiğini ifade etti.

Oral, geleneksel sanatlarda tıpkı basımların da önemli bir yeri olduğuna dikkati çekerek, bunların sınırlı sayıda basılmış orjinaliyle ayırt edilemeyecek kalitede yapılan özel baskılar olduğunu vurguladı.

Sufiyane'de Kadı Asker Mustafa İzzet Efendi'nin Hilye'sinin 300 adet kopyasının son kalanlarının bulunduğunu belirten Oral, bunların satış fiyatının da 2 bin 300 lira olduğunu dile getirdi.

''Türkiye'deki işadamları 'toprağa yatırım yapın' diyorlar ya, aslında sanata yatırım yapmalılar'' diyen Oral, sanat eserlerinin yıllar geçtikten sonra çok astronomik değerler kazandıklarını ifade etti.

-Esed'e ''Af kolaylık yolu'' levhası-

Sufiyane'den ünlü kişilerin de sanat eseri aldığını dile getiren Oral, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün Şevki Efendi'nin Yasin eseri ile Hacı Kamil Aktik Efendi'nin Amme Cüz'ü eserinden aldığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Gazze'ye giderken Osman Özçay ve Mehmet Özçay'ın ''Hasbin Allah ve nimel vekil '' yazılı levhasını hediye götürdüğünü belirten Oral, ''Suriye olayları henüz başlamadan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Suriye'yi ziyaretinde Beşşar Esed'e 'Af kolaylık yolunu tut, iyiliği emret, cahillere aldırış etme' ayeti kerimesinin yazılı olduğu bizden aldığı levhayı götürmüştü. Ama 'af kolaylık yolu'nu tutmadığı aşikar'' diye konuştu.

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Kaynak: AA