'2017'ye kadar 195 cezaevi kapatılacak'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, son 10 yılda şartlar uygun olmadığı için 211 ceza infaz kurumunu kapattıklarını, 195 cezaevi infaz kurumunu da 2017'ye kadar kapatma kararı aldıklarını söyledi.

'2017'ye kadar 195 cezaevi kapatılacak'
Sadullah Ergin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nü ziyaret etti. İki bakan, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda incelemelerde bulundu. Yıldırım ve Ergin, daha sonra İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Spor Salonu'nda kadın mahkûmlar için düzenlenen müzikli programa katıldı.

Buradaki programda İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürü Mustafa Onuk, Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de yer aldı. Programda konuşan Bakan Ergin,'Burada sizlerle farklı bir zeminde atmosferde zaman geçirmek istedik. Ceza infaz kurumlarımız Allah düşürmesin dediğimiz kurumlar. Ancak yarın ne olacağımız kimse bilmez. Hepimiz kendimiz ya da yakınlarımız açısında yolumuzun geçebileceği hayat yolculuğunda yolumuzun kesişebileceği bir kavşak olarak gördüğümüz bir yer.' dedi.

Türkiye'deki ceza infaz kurumlarının fiziki şartlarının 10 yıl öncesine göre hayal edemeyecek noktaya geldiğini vurgulayan Ergin, son 10 yıl içinde şartları iyi olmadığı için 211 cezaevi infaz kurumunu kapattıklarını, bunların yerine 70 kadar uluslararası standartlara sahip modern kurumlar inşa ettiklerini söyledi.

Şu anda kapattıklarından daha iyi konumda olan ancak yenileme ihtiyacı duyulan 195 kurumun bulunduğunun altını çizen Ergin, 2017 yılına kadar bunları kapatarak yerlerine, yeni ve modern kurumlar açacaklarını bildirdi. Bakan Ergin,'Türkiye'de dışarıda özgürlüğün tadını çıkaran insanımız, özgürleşen Türkiye'nin nimetlerinden yararlanırken, yaptığı yanlıştan yolu buraya düşen kardeşlerimiz için cezalarını rahatça çekebilmesi için ve onları hayata hazırlayacak bir altyapıyı kurmak istiyoruz.' ifadelerini kullandı. Mekânların yanı sıra ceza infaz sistemini de modernleştiren bir süreçten geçtiklerini ifade eden Bakan Ergin, Parlamento'da olan tasarıyı tutuklu ve hükümlülerin yakından takip ettiğini söyledi.

Adalet Bakanı, Tasarının birçok yeniliği beraberinde getireceğini dünyada evli tutuklu ve hükümler için aile görüş uygulamasını başlatacaklarını ve bunun hazırlıklarına başladıklarını belirtti.

BİNALİ YILDIRIM: ACILARINIZA ORTAK OLMAYA ACIYI BAL ETMEYE GELDİK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasına,'Burası cezaevi kadınlar koğuşu. Burada yürekler gözler buğulu. Her camda farklı öykü yazılı. Burada tezgâhlarda ömür dokunur, burada tezgâhlarda sevda dokunur.' dizelerini okuyarak başladı.

2013 yılının ilk günlerinde bu kahırların, acıların bittiği hasretin sona erdiği güzel bir yıl olması dileğinde bulunan Bakan Yıldırım,'Allah düşürmesin diyorum. Daha sonra da Allah kurtarsın temellileri ve gözyaşları ile buradan ayrılıyoruz. Burada sizleri görmeye, acılarınıza ortak olmaya acıyı bal etmeye geldik.' diye konuştu.

Sabrın Arapçada hapis anlamına geldiğini, İslam dininin de sabra çok önem verdiğini ifade eden Yıldırım, her şeyin anahtarının sabır olduğunu vurguladı. Bakan Yıldırım,'Burada geçirdiğiniz her an sizin için çok zor ama her gecenin sabahı, her inişin çıkışı her kışın bir baharı vardır. Kader arkadaşlarınızla, dayanışma içinde bu zorlu günlerin üstesinden geleceksiniz.' diye konuştu.

Bakan Yıldırım cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin el üretimleri ile ekonomiye katkı sağladıklarını belirterek eğitim sürecine katkı sağladıkların ifade etti.

Bakan Yıldırım, “Çok önemli ürünler meydana getiriyorlar. Muazzam eserler üretmişler. Biz de bu eğitim ve üretim sürecine'bir katkımız olur mu?' diye karar verdik ve mikro kredi uygulamasına biz de katılıyoruz. 50 bin TL ile biz de katılıyoruz. Türk Telekom bize destek oluyor. Sizlere mikro kredi verilecek bu kredi ile üreteceğiniz her türlü ürünler insanlarımıza hizmet olarak geri dönecek.” diye konuştu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da “Bu ülkenin dağları, taşları ne kadar vatanımız ise bu ülkede yer alan cezaevleri de bu ülkenin toprağıdır. Bu milletin bir parçasıdır. Evdeki eşimiz, komşumuz ne kadar bizimse tutuklu ve hükümlü kardeşlerimiz bizimdir. Bir hata sonucu bu kirliliğe bulaşmış kardeşlerimiz bizimle beraber yaşama noktasında adım atıyoruz. Buraya katılan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım ve Bakan Ergin, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalanlarla sohbet etti. Tutuklu ve hükümlü çocuklar ile bir araya gelen Bakan Yıldırım ve Ergin, üzerlerinde resimlerinin olduğu pastayı keserek yedi. Tutuklu ve hükümlü çocuklarla futbol oynayan Bakan Yıldırım, penaltı atışı yaptı. Bakan Yıldırım'a forma hediye edildi.