FED kararını açıkladı

Piyasaların iki gündür merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) açık komite toplantısından beklendiği gibi tahvil satın alma programını devam ettirme kararı aldı.

FED kararını açıkladı
Fed'in iki gün süren açık piyasa komitesi toplantısı Sonuçlandı. Fed, ekonomik büyümenin Son aylarda durduğu bir ortamda ekonomiyi aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarıyla desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

Fed'in, ekonomik aktivitedeki duraksamanın hava durumundan ve diğer geçici faktörlerden kaynaklandığını belirtmesi dikkat çekti. ABD Merkez Bankası Son tahvil alımlarıyla birlikte 85 milyar dolara yaklaşan teşvikini işsizlik oranı yüzde 6,5 seviyesine düşene kadar devam ettirmesi bekleniyor. ABD 'de işsizlik yüzde 8 oranında seyrediyor. İki gün süren toplantıdan çıkan karar ABD ekonomisinin beklentilerin aksine daralmasından Sonra daha büyük merakla beklendi.

Piyasalar ABD 'nin dördüncü çeyrekte daralmasına Fed 'in tahvil alım programını devam ettireceği yönünde beklentilerle çok büyük tepkiler vermedi. ABD 2012 'nin Son çeyreğinde 2007 ­2009 resesyonundan bu yana ilk kez yüzde 0,1 daraldı. Daralma askeri harcamalar ve hükümet harcamalarında yapılan kesintilerden kaynaklandı. ABD üçüncü çeyrekte yüzde 3,1 büyümüştü. Fed 'in tahvil alımını devam ettireceğini açıklamasının ardından piyasa tepkisi hafif oldu.

Finansal danışmanlık şirketi Brown Brothers Harriman Başekonomisti Marc Chandler, “İki günlük toplantıdan çıkan karar bu ayın başında Fed 'in tahvil satın alma programını Sonlandıracağı yönündeki beklentileri durdurdu” ifadesine yer verildi.

Ocak ayının başlarında Son Fed toplantısının yayımlanan tutanakları bazı üyelerin tahvil satın alma programını Sonlandırmak istediğini ortaya
çıkarmıştı. Bu yorumlar ABD tahvillerinin yükselmesine nedn olmuştu.

Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius, Fed'in varlık alımlarının iki yıl daha süreceğini öngördü.Hatzius, varlık alımlarının mevcut hızıyla bu yıl devam edeceğini, 2014'te ise yavaşlayarak da olsa süreceğini ifade etti.