Smdk Üyeleri Açıklamaya Mesafeli

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib'in, Suriye krizinin çözümüne yönelik, yönetimle şartlı müzakere açıklaması, mesafeli karşılandı.

SMDK üyesi Heysem Malih, Hatib'in, yarın Kahire'de gerçekleşecek İstişare Kurulu toplantısının gündeminde yer alacak Suriye krizinin çözümüne yönelik açıklamalarının şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Malih, toplantıda girişimin ayrıntılı bir şekilde görüşülmeyeceğini, Hatib'i, SMDK'nın, ''rejimle müzakere yok'' prensibini ihlal ederek açıklama yapmasına sevk eden nedenlerin ele alınabileceğini ifade etti.

Heysem Malih, ''SMDK Başkanına ağır sitem edeceğiz. Bu açıklamaları SMDK Başkanı sıfatıyla değil, kendi ismiyle açıklaması gerekirdi. Şahsi düşünceleri olduğunu söyledi ancak bu yetersiz'' dedi.

Suriye Müslüman Kardeşler Teşkilatı Genel Sekreteri Ali el-Beyanuni ise Hatib'in açıklamasına ilişkin çekinceli olduğunu belirterek, açıklamanın SMDK ve Ulusal Konsey'in ''rejimle müzakere yok'' prensibini ihlal ettiğini söyledi.

Beyanuni, Hatib'in açıklamalarını, ''siyasi ictihad'' olarak değerlendirdi.

SMDK üyesi Sunir Ahmed de SMDK üyeleri arasında Hatib'in sözlerinin görüşüldüğünü, ilgili açıklamaların koalisyonu temsil etmediği ve bundan yola çıkılarak harekete geçilemeyeceği yönünde bir eğilimin bulunduğunu ifade etti.

Ahmed, ''SMDK'nın prensipleri baştan beri açık. 'rejimle müzakere yok' prensibimiz açık. Ama Hatib'in açıklamaları Suriye rejimi temsilcileriyle bazı şartlar dahilinde müzakere yapılabileceğine işaret ediyor'' dedi.

SMDK üyelerinden Halit Hoca ise konuya ilişkin şunları kaydetti:

''SMDK'nın kuruluş amaçları ve hedefleri açıktır. SMDK rejimle diyalog yapmamak üzere kuruldu. Bu kirli rejimle diyaloğun mümkün olmadığı biliniyordu. Sayın Başkan Muaz el-Hatib kişisel görüşlerini beyan etmiştir. Ancak SMDK üyelerinin genelinde bu görüşlere yönelik olumsuz bir havanın olduğunu söyleyebilirim.

Sayın Başkanın bu söylemleri karşısında şaşırdığımızı söyleyebiliriz. Biraz tuhaf bulduk doğrusu. Yarın Kahire'de SMDK İstişare Kurulu'nun toplantısı var. Oradan çıkacak kararlar SMDK'nın kararları olacaktır.''

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, bu akşam sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, Suriye rejimi temsilcileriyle bazı şartlar dahilinde müzakereye hazır olduğunu belirtmişti.

Suriye'deki rejimin temsilcileriyle Kahire, Tunus veya İstanbul'da aynı masaya oturmaya hazır olduğunu ifade eden Hatib, bu konudaki düşüncelerinin şahsi görüşleri olduğunu vurgulamıştı.

Muhabir: Hazım Bedr/Mustafa Yıldız-Zeynep Hilal Karyağdı

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA