Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma'nın Açıklaması

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Mali'deki durumun Libya'daki krizin doğrudan sonucu olduğunu savundu.

Zuma, Fransa'nın RFI radyosuna verdiği demeçte, Mali'deki durumun Libya'daki krizin sonucu olduğunu, krizde Batılı güçlerin müdahalesinin Afrikalıların arabuluculuk çabalarını sekteye uğrattığını ifade etti.

Afrika Birliği'nin Libya'daki duruma ilişkin bir yol haritası belirlediğine değinen Zuma, eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bu haritayı kabul ettiğini ancak Batılı güçlerin Kaddafi'yi devirmek istediğini söyledi.

Zuma, Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra ülkeyi yönetecek ve bölgede silahların yayılmasını engelleyecek kimsenin kalmadığını vurguladı.

Güney Afrika Devlet Başkanı, sadece Mali değil, Sahel bölgesinin tamamının bu sorunla karşı karşıya kaldığını ve durumun oldukça vahim olduğunu belirtti.

Durumun kötüleştiğini, Mali'de silahlı grupların ilerlediğini ve ülkeyi almaya hazır olduğunu, hiçbir gücün bu grupları durduramayabileceğini dile getiren Zuma, Fransa'nın talep edildiği için müdahale kararı aldığını, başka seçenek olmadığı için bunu desteklediklerini vurguladı.

Jacop Zuma, Mali'ye Güney Afrika askerlerinin gönderilip gönderilmeyeceği konusunda ise ''Afrika güçleri zaten bölgede olduğundan Güney Afrika askerlerinin Mali'ye gitmesine ihtiyaç olmadığını'' ifade etti.

Muhabir: Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA