BTK’dan Kraliçe’ye Turkcell resti

BİLGİ Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK), İngiliz tahkim mahkemesi Privy Council’ın bugün vermesi beklenen tarihi Turkcell kararı öncesinde “son söz bizim” açıklaması yaptı.

BTK’dan Kraliçe’ye Turkcell resti
Londra 'daki mahkemenin vereceği karar ile Turkcell 'in hissedarları Çukurova Grubu ve Rus Alfa (Altimo) arasındaki yüzde 13.81 'lik hissesinin sahipliği aydınlanacak. Mahkeme bu tür kararlar öncesinde aralarında İngiltere Kraliçesi 2 'inci Elizabeth 'in de bulunduğu Özel Konsey 'den tavsiye alabiliyor. Turkcell 'in yönetim yapısını doğrudan ilgilendiren karar öncesinde dün BTK “tavrını” net olarak ortaya koydu. Dünkü açıklama, “Londra 'daki mahkemeden Rus Altimo lehine bir karar çıksa bile BTK 'nın Turkcell 'in yeni sahiplik yapısına onay vermeyeceği hatta sözleşmenin feshini bile gündeme getirebileceği” şeklinde yorumlandı. Açıklamada, “Görev ve imtiyaz sözleşmesi sahibi işletmeciler bakımından kontrol unsurunun el değiştirmesine yol açan hisse devir, edinim ve hareketleri, Kurumun yazılı izni ile gerçekleştirilir” denildi.

Açıklamada, Kurum ile Turkcell arasında imzalanmış olan İmtiyaz Sözleşmesi 'nde de, kontrol unsurunun el değiştirmesine yol açan her nevi hisse devrinin kurumun onayına tabi olduğu hatırlatıldı ve “Bu kapsamda, söz konusu Mahkemenin alacağı kararın hisse devrinin Kurumun onayına tabi olması gerçeğini değiştirmez” denildi.