Bakan Şimşek, Siyaset Akademisinde Konuştu

AK Parti tarafından düzenlenen Siyaset Akademisi'ne konuşmacı olarak katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artık Türkiye'de filmlerin gerçek olduğunu ifade ederek, "Terör olmasa Türkiye'yi kimse tutamaz" dedi.

Bakan Şimşek, Siyaset Akademisinde Konuştu
AK Parti tarafından düzenlenen siyaset akademisine eşi ile birlikte katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tecrübelerini aktardı. Ekonomideki başarının sırrının istikrar olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, eskiden bir siyasi partinin ortalama ömrünün 15 ay olduğunu, AK Parti'nin popülist yaklaşımlardan uzak durduğunu anlattı. Bakan Şimşek, "Küresel krize rağmen 4 milyon net istihdam imkanı oluşturmuşuz. Aynı dönemde Avrupa'da 27 ülkede 2 milyondan fazla net istihdam kaybı var. Biz kamu açıklarını azaltmışız. Siyasi istikrarsızlıklar olunca o zaman popülizm çok temel araç oluyor. O zaman projeler yerine kısa vadede 'Biz ne dağıtırız' üzerine kuruluyor. Bu beraberinde felaketler getiriyor" dedi.

"TÜRKİYE'NİN BORÇLARI AZALMIŞTIR"

Kamu borçlarında da söylenenin tersine azalttıklarını anlatan Bakan Şimşek, "Türkiye'nin 1982 yılında iç borcu 1 milyon liraymış. Bu rakam 10 yıl sonra 1992 yılında 144 kat artmış. 2002'de ise 50 milyar liraya çıkmış. Yani 772 kat artmıştır. AK Parti hükümetleri döneminde ise 1.6 kat artmıştır" diye konuştu.

"ESKİDEN VERGİLER FAİZE GİDERDİ ŞİMDİ HİZMETE GİDİYOR"

2002 yılında Türkiye'nin topladığı verginin yüzde 86'sını faize ödediğini anlatan Bakan Şimşek, "Bütün çalışanların ürettiği katma değerin yüzde 15'i faize gidiyordu. Şimdi biz bunu yüzde 3'e kadar düşürdük. Eskiden verginin yüzde 86'sı faize giderdi. Şimdi 84-85 lirası hizmete gidiyor. Kamu yatırımları 8 milyar liradan 40 milyar liraya çıktı. Bunun yanı sıra özel sektörün de önünü açtık" şeklinde konuştu.

"SON 44 YILIN EN DÜŞÜN ENFLASYONUNU GÖRDÜK" Bir ülkenin geleceği üretime, yatırıma ve istihdama bağlı olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "Geçmişte bütçe açıkları olur. Bunu kapatmak için para basılırdı. Artık o yok. 40 yıl boyunca yüzde 65'lerde seyreden enflasyon rakamları, AK Parti döneminde tek haneye indi ve tek hanede tuttuk. Türkiye, son 44 yılın en düşük enflasyonunu gördü" dedi.

"TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU 6 BASAMAK YÜKSELDİ" AK Parti döneminde Türkiye'nin kredi notunun 6 basamak yükseldiğini hatırlatan Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kredi değerlendirme kurumları, Türkiye'nin ne tür bir çıkış yaşadığını göremiyorlar. İlk defa müracaat ettikleri 1992 yılında da bunu görememişler. Ve o zaman 'Yatırım yapılabilir' demişler. Ertesi yıl Türkiye’nin kredi notunu indirmişler ve bir daha asla yükseltmemişler. Türkiye, AK Parti döneminde 6 basamak yükselmiş ve tekrar ‘Yatırım yapılabilir' kategorisine yükselmiştir. 90'lı yılların tahribatı sonunda 22 banka batmış bunun vatandaşa yükü 250 milyar lirayı bulmuştur. Şimdi dünya, en büyük krizlerden birini yaşadı. Bir tane banka batmadı. Vatandaşa bir tane fatura çıkmadı. Türkiye'de taş taş üstüne koyan herkesten Allah razı olsun. Fakat kağıt üzerindeki reformlarla bu ülke bir yere varamamış. Mesele uygulamadır". "ESKİDEN FİLMLERDE GÖRDÜKLERİMİZ ŞİMDİ GERÇEK OLUYOR" Bakan Şimşek, Türkiye orta okul terk bir ülke olduğunu ifade ederek, "Biz zorunlu eğitimi neredeyse 13-14 yıla çıkardık. Bu konuda dünyanın gelişmiş ülkelerini bile geride bıraktık. Eğitime 6 kattan fazla para aktırmışız. Biz eğitimi önceliklendirmişiz. Fakat eğitimde kalitede arzuladığımız noktada değiliz. Bunu artırmak için yoğun çaba içindeyiz. Kız çocuklarının eğitimine çok önem verdik. 2002 yılında 100 erkeğe 91 kız öğrenci düşüyordu. Şimdi 100 erkek başına düşen kız öğrenci sayısı, yüzde 100,4'tür. Eskiden filmlerde gördüklerimiz şimdi gerçek oluyor. OECD ülkeleri, bebek ölüm oranını binde 31'ten 7.5'a 31 yılda düşürmüş. Bizim 9 yılda yaptığımızı onlar 31 yılda yapmışlar. Bu bizim arayı nasıl çabuk kapattığımızı, neler yaptığımız gösterir. Aynı şeyi anne ölümleri ve başka şeyler için de konuşabiliriz" dedi.

"140 KATRİLYON LİRAYI ALT YAPIYA HARCADIK" Kişi başı AR-GE harcamalarının 3 kattan fazla arttığını hatırlatan Bakan Şimşek, "Avrupa'da marka başvurularında Türkiye, birinci sıraya yükseldi. Yeni bir teşvik sistemi getirdik. İthal ettiğiniz bir ürün varsa ve biz bunu Bursa'da üretmek isterseniz. Size 5. bölge teşviki veriyoruz. Şuanda Bursa yeni teşvik modelinin tam merkezinde yer alıyor. Ayrıca 140 katrilyon lirayı biz alt yapıya harcadık. Bir sürü hedeflerimiz var" diye konuştu.

“BABANIZIN AİLENİZİN YAPMADIĞINI YAPTIK” Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşın sağlık için tasarruf etmesine gerek yok. Biz tüm sağlık harcamalarını karşılıyoruz. Türkiye’de tasarruf önlemleri azaldı. İnanın biz babanızın, ailenizin yapmayacağını yaptık. ‘Siz kenara 100 lira koyun biz de üzerine 25 lira koyalım’ dedik. Domates de üreteceğiz ama iPad’de üretmemiz gerek. Eğitimde kaliteyi artırmamız lazım. Hakkari’de bir çocuk geniş bant internetle Bursa’daki en kaliteli dersi izleyebilecek. Türkiye’nin her kurum değişim dönüşümden geçiyor. Mesele kriz içinde bir AB’ye girmek değil. AB’de çok başarılı, disiplinli bir sürü ülke var. Bunlar muazzam ülkeler. AB büyük bir başarı hikayesidir. AB hala eğer kurumsal altyapınızı iyileştirecekseniz, hukukun üstünlüğün oturtacaksanız hala bir ilham kaynağıdır. Biz referans için Afrika’ya, Rusya’ya, Balkanlara mı bakalım? Bu kurumsal alt yapının iyileştirilmesi o yüzden çok önemli. Biz bir çok fasılda ilerleme sağlıyoruz”
Kaynak: İHA