Balina Ekmek Satışı Yaygınlaşıyor

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde fırın işleten Yücel Kara’nın imal edip satışa çıkardığı balina ekmekler halktan büyük ilgi görüyor.

Balina Ekmek Satışı Yaygınlaşıyor
Tam tane buğdaydan yapılan “Balina Ekmek” adı verilen, 10 kilogram ağırlığında ve 1 buçuk metre uzunluğundaki büyük ekmekler ilçelerdeki fırınların raflarında da yerini almaya başladı.

İlçede geçen yıl balina ekmek üretimine başladığını, ekmeğin kısa süre içinde büyük ilgi gördüğünü belirten Kara, günde 30 ile 50 kilogram arasında bu ekmeklerden üretip, kilosunu 2 lira 25 kuruştan sattığını ifade etti.

Büyükşehirlerde üretimi bir süredir devam eden balina ekmeğini Saruhanlı’da üretmeye karar verdiğini ifade eden Kara, ilk başlarda ilgi görmeyebilir düşüncesiyle endişeye kapıldığını ancak halkın büyük ilgi gösterdiğini, talebin artması üzerine üretimi artırdığını kaydetti.

Kara, “Geçen yıl ekmeği üretmeye karar verdiğimde, ilgi görmeyebilir diye karamsarlığa kapılmıştım. Balina ekmek işçiliği kolay ama maliyeti yüksek, çünkü bu ekmeğin yapımında kullanılan buğday, çavdar, yulaf, mısır ve tam buğday ununun karışımından elde edilen unun 25 kiloluk çuvalı 50 lira. Her şeyi göze alarak üretime başladım. İlk günlerde ekmeği müşterilerime ve işyerime gelen vatandaşlara anlattım, tanıttım. Tadına bakan ertesi gün bu ekmekten almaya geldi. Böylelikle bende üretimi artırdım. Günden güne de artırıyorum” dedi.

Esmer ekmek özelliği de taşıyan Balina ekmeğin Avrupa ülkelerinde 30 yıldır tüketildiğini, bu ekmeğin beyaz ekmekten daha sağlıklı olduğunu belirten Kara, uzmanların, Balina ekmeğin içeriği bakımından kan şekerini dengeleyici, hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahip olduğunu, kalp ve damar rahatsızlığı, hipertansiyon ve obeziteye iyi geldiğini ifade ettiklerini de sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA