Bakan Günay'dan 'Muhteşem Yüzyıl' Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan Erdoğan'ın, 'Bizim öyle bir ecdadımız yok' diye eleştirdiği 'Muhteşem Yüzyıl' tartışmasına ilişkin olarak, "Biz padişahlar üzerinden 'ecdadımız' diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup da olabiliriz.Sultan Süleyman iktidar hırsıyla oğlunu boğdurdu. Ecdat olarak padişahları değil; Yunus'u, Hacı Bektaş'ı anlatalım" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün akşam TRT Türk'de yayınlanan 'Görüş Farkı' programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti'nin resmi belgelerinde 'Başkanlık Sistemi' olmadığını söyleyen Günay, parlamenter sistem ile Cumhurbaşkanı-Başbakan çatışması yaşanmadan da devam edilebileceğini ve Partili Cumhurbaşkanı'nın ise halkı kutuplaştıracağını savundu. Türk dizilerinden övgüyle söz eden Günay, 'Muhteşem Yüzyıl' ve 'ecdat' tartışmasına ilişkin olarak, "Biz padişahlar üzerinden ecdadımız diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup olabiliriz. Sultan Süleyman iktidar hırsıyla oğlunu boğdurdu. Ecdat olarak padişahları değil; Yunus'u, Hacı Bektaş'ı anlatalım" dedi.

Başkanlık Sistemi konusunda AK Parti'nin bir dayatması olmadığını belirten Günay, Başkanlık Sistemi teklifinin verildiğini ama Hükümetin ya da MKYK'nın müzakere ettiği bir metnin olmadığını söyledi.

Başkanlık sisteminin önerilen modellerden birisi olduğunu anlatan Günay, Başkanlık sisteminin olmayabileceğini ve nitekim AK Parti'nin resmi belgelerinin parlamenter sistemi öngördüğünü ifade etti.

Günay, parlamenter sistemin devam etmesi halinde halk oyuyla seçilen cumhurbaşkanı ile başbakan arasında 'yetki krizi' çıkacağı iddialarına ilişkin, "Parlamenter sistem çatışmasız devam edebilir. Yasamayı etkili kılacak halk oyu mekanizmasını güçlendirmemiz gerekiyor. Dünyada halk oyuyla seçilen ama parlamenter sistemin kuralları içinde davranan, başarılı işleyen modeller vardır. Örneğin Avusturya böyledir. Avusturya'da cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın parti başkanı değil, 'cumhur'un başı olduğunu ve onursal bir görev üstlendiğini söyleyen Günay, şöyle devam etti: "O ismin elbette bazı yetkileri vardır. Ama o yetkileri çok dikkatli kullanırsa, sistem üzerinde denetleyici, yönlendirici olur. Hayır ben parti kimliğimle davranmak istiyorum derse o zaman, hem toplumun bir gözünde siyasi kişilik haline gelir. Bir kamplaşmanın vesilesi olabilir. Hem de aşağıda ikinci bir icranın başı varsa onunla çatışma da olur."

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI MODELİ
Günay, Başbakan Erdoğan'ın savunduğu 'Partili Cumhurbaşkanı modeline' ilişkin, "Başarılı örnekler değil. Bugün ki çağda biz neyini örnek alıyoruz tek parti döneminin ki, onu örnek alalım? Onlar o dönemin, geçiş döneminin uygulamalarıdır. Çünkü 600 yıllık bir saltanattan, cumhuriyete geçiyorsunuz. O zaman o geçiş döneminin bazı sancılı yönetimleri var. Ve hem icranın başı hem de Cumhurbaşkanı ki bir dönem sonra terk edilmiştir o sıfatlar. Sembolik olarak Atatürk yukarıda kalmıştır. İcrayı aşağıda başbakanlara bırakmıştır. İnönü'ye ve Celal Bayar'a devretmiştir. Kaldı ki bizim onları örnek almamız şu anda demokrasi yürüyüşümüzde geriye doğru örnek almamız anlamına gelir. Bugün işleyen Avrupa modelleri nedir? Ona bakmamız lazım" dedi.

DEVLET TİYATROLARI
Devlet Tiyatroları'nın kapanmadığını ve görevlerini gayet güzel yaptığına dikkati çeken Günay, "Toplum için güzel örnekler, sanat eserleri oluşturması sorunlarımız vardı, bayağı yol aldık. Sanatı Anadolu'ya halkın ayağına götürmek, elitist bir çevrenin eğlence aracı olması ötesine taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"ECDAT OLARAK PADİŞAH'I DEĞİL; YUNUS'U ANLATALIM"
Günay, Başbakan Erdoğan'ın, 'Bizim öyle bir ecdadımız yok' diye eleştirdiği 'Muhteşem Yüzyıl' tartışmasına da değindi. Günay, Türk kültürünün haremden ibaret olmadığını belirterek, tarihin her şeyiyle çok mükemmel ve herkese de örnek olmadığını ifade etti.

Günay, "Bizim o tarihi dizilerde, çok ünlü sadrazamın öldürülmesine daha gelmedik. Cihan padişahının iktidar hırsıyla kendi oğlunu yandaki çadırda boğdurtmasına gelmedik. Tarihi çok kurcalamayalım. Tarihin övünülecek güzel tarafları olduğu gibi, bugünkü idrakimizle bağdaşmayacak kötü tarafları da var. Daha önce de söyledim. Tarihten alacaksak bir şey Yunus Emre'yi çocuklarımıza öğretelim, anlatalım. Hacı Bayram Veli, Bektaş Veli'yi anlatalım. Biz padişahlar üzerinden ecdadımız diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup da olabiliriz" dedi.

"FAZIL SAY VE LEVENT KIRCA'YI KONUŞMAYA GEREK YOK"
Ertuğrul Günay, sanatçılar Fazıl Say ve Levent Kırca'nın hükümeti eleştiren sözlerine ise, "Bu programda zamanımızı boşa tüketmeyelim. Konuşmaya gerek yok" sözleriyle karşılık verdi.

Bakan Günay, Türk dizilerinin Ortadoğu, Avrupa, Rusya ve Orta Asya’da çok etkili olduğunu, ülke tanıtımına büyük katkı yaptığını söyledi.

Günay, "Şu anda bütün komşu ülkeler, bizim kuşağımızdaki ülkeler Türkiye'nin bu tanıtım başarısını kıskanıyor. Ufak tefek tartışmalar var. Olur bunlar olacaktır. Şimdi çok sayıda da üretim başladı.

Biraz daha sanıyorum ki bu tartışmalardan etkilenerek daha dikkatli davranacaktır insanlar. Daha tarih okuması metin okuması coğrafya çalışması yapacaklardır. Yolda giderken hani biz göçer bir gelenekten geliyoruz biliyorsunuz. Kervan yolda düzelir" şeklinde konuştu.

YUNUS EMRE'NİN ŞİİRİ, FARELER VE İNSANLAR İLE ŞEKER PORTAKALI KİTABINA GETİRİLEN ELEŞTİRİLER

Günay, Yunus Emre'nin şiiri ile Fareler ve İnsanlar ve Şeker Portakalı kitaplarına dönük 'sansür'e tepki gösterdi. Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Güzel bir söz var. Cahille bal yenmez, alimle taş taşı diye. Yunus Emre Anadolu’nun özünden gelen bir ariftir, erendir, bir felsefecidir. Bizim öz yüreğimizdir. Ben Yunus'a itikaden kendimi çok bağlı hissederim. Yunus konusu gelince beni zapt etmek biraz zordur. Kimse Yunus Emre’ye herhangi bir kısıtlama getiremez. O ne söyleyeceğini bilmiştir ve güzel söylemiştir. Onu kısıtlamaya kalkmak densizliktir. Haddini bilmezliktir. Onu da millet bir kenara koyar zaten. Fareler ve İnsanlar’ı bugün ben de duydum. Bunlarla uğraşmak bana çok doğru gelmedi."

"CHP SOL PARTİ DEĞİL"
Günay, bir dönem Genel Sekreterliğini yaptığı CHP'yi 'sol' bir parti olarak görmediğini de söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Yeni CHP' söylemini inandırıcı bulmayan Günay, "Yeni CHP'yi göremiyorum tam olarak. Tutucu, elitist geleğin izlerini, reflekslerini çeşitli olaylarda görüyoruz. Kafa karışıklığını toplum görüyor. Hesaplaşma henüz yapılamadı. 70'lerde bu çatışma yapıldı. Halkçı gelenek kısa bir süre parantezdir ve iki seçim kazandırmıştır. CHP'ye sol parti nitelemesi yapmak çok haklı olmaz" dedi

Kaynak: İHA