Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı'nın Maddelerinin Görüşülmesine Başlandı

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı'nın maddelerinin görüşülmesine başlandı.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Komisyon, tümü üzerindeki görüşmeleri daha önce yapılan tasarının maddelerini, Alt Komisyon metni üzerinden ele aldı.

CHP'li üyeler, tasarının görüşmelerinin aceleye getirildiğini savunarak, TBMM Genel Kurulu'nda anadilde savunmaya imkan veren tasarının görüşmeleri nedeniyle gelecek haftaya ertelenmesini istedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, ''Tasarının yeterince incelenmesine karşı baskın bir irade mi var-'' dedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de aylarca bekletilen tasarının sıkışık zamanda görüşülmek istenmesinin doğru olmadığını belirterek, düzenlemenin uzun süreden beri gündeme gelmemesinde iktidarın da kaygılarının da rol oynadığını söyledi.

Komisyon Başkanı İyimaya, tasarının duraklama döneminin kendisini rahatsız ettiğini vurgulayarak, ''Tasarı çıkarılmayabilir mi gayreti hasıl oldu. Zorluk ve sıkışıklıkla karşı karşıya oluğumuzu inkar edemeyiz'' dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Komisyon'un dikkatinden kaçırılma tespitine katılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, tasarının uzun süreden beri Komisyon gündeminde olduğunu hatırlattı. ''Sürecin uzamasında değişik hadiseler var'' diyen Ergin, bunların bir kısmının tasarının içeriğine ilişkin tartışmalar olduğuna işaret etti.

Ergin, ''Bu, önemli bir tasarıdır. Ancak şunu da görmek lazım; bu tasarı Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası platformlarda taşımış olduğu sorumluluğun gereğidir. Türkiye, dünya üzerinde tek başına yaşayan ülke değil. Altında imzamız olan belgeler ve kurumlar var. Bunların gereği olarak bunu yapıyoruz. Aynı zamanda Türkiye, terörle mücadele eden bir ülke pozisyonunda...'' dedi.

Süreye ilişkin sıkıntı olduğunu dile getiren Ergin, Mali Eylem Görev Gücü'nün en son Paris'te yapılan genel kurulda karar alındığını hatırlatarak, ''Bu kararda Türkiye'nin üyeliği askıya alındı. Askıya alma kararının uygulanması, Şubat ayının 23'ünde yapılacak genel kurula kadar düzenlemenin yapılmaması halinde, karar otomatik olarak sonuç ifade edecek. Böyle de bir süreç var'' dedi.

Kimsenin dikkatinden bir şeyi kaçırma endişesi içinde olmadıklarını kaydeden Ergin, çok açık şekilde Komisyon'da tartışılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Daha sonra tasarının maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA