Grip Riski Mayısa Kadar Devam Ediyor

Havaların soğumasıyla birlikte küçük büyük herkes nezle, soğuk algınlığı ya da gripten şikayetçi.

Grip Riski Mayısa Kadar Devam Ediyor
Hastalığa neden olan 300¨den fazla virüs olduğunu söyleyen Kula Sağlık Grup Başkanı Rahşan Erkan , bu şikayetlerin mayıs ayına kadar süreceğini belirtiyor. Mevsim nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu belirten Erkan, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin daha hassas davranması gerektiği söyledi.

Dr. Erkan yaptığı açıklamada, "Nezle ve grip virüsleri Kasım ayında yayılmaya başlar ve mayıs ayına kadar da insanlarda hastalık yapmaya devam eder. Hastalığa neden olan virüsler hem nezle hem de gripte; burun, boğaz, gırtlak, geniz ya da akciğerlere yerleşir. Nezle ve grip arasındaki fark hastalığın seyir derecesidir. Hastalığın ağır seyredip seyretmediğini belirleyen ise “ateş”tir. Vücuduna virüs yerleşen insanlar kendilerini halsiz hisseder, burunları akar, iştahları kapanır ama yine de günlük işlerine, çocuklar okullarına devam eder. İnsanları asıl rahatsız eden iseyüksek ateştir. Ateşin yükselmesiyle hastalığın seyri de ağırlaşır. Gribe neden olan influenza daima yüksek ateş ve ağır bir hastalık tablosu yaratır. Nezle, soğuk algınlığı ise ayakta atlatılan kişiyi çok fazla sarsmayan bir hastalıktır" dedi.

TEK KULLANIMLIK MENDİL TERCİH EDİN

Hava ve temas yoluyla bulaşan üst solunum yolu hastalıklarına yönelik tedbir almak gerektiğini vurgulayan Erkan, “Hastalar hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık mendil tercih etmeli. Mendil gibi kullanılan eşyalar hemen çöpe atılmalı, ortalıkta bırakmamalı. Elleri sık ve kuralına uygun yıkamak, virüs bulaşımını önemli ölçüde azaltır. Eller yıkanırken sıvı sabun ve kağıt havlu kullanımına özen gösterilmeli” önerisinde bulundu .
Kaynak: İHA