Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Tiryaki Açıklaması

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Türk otomotiv yan sanayinde asıl sıçramanın bundan sonraki dönemde yapılacağını söyledi.

Tiryaki, EBSO'da düzenlediği basın toplantısında, Türk otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattığı ''Anılarla Ege'de Otomotiv Tarihi'' kitabının tanıtımını yaptı.

Toplantıda yaptığı konuşmada 1960'li yıllarda cıvata bile yapamayan Türk otomotiv sektörünün bugün dünyanın en önemli otomotiv firmalarına yedek parça ürettiğini belirten Tiryaki, sektörde zor dönemlerin artık geride kaldığını, meyveleri toplama dönemine girildiğini ifade etti.

Tiryaki, ''40 yılda başardıklarımız, başaramadıklarımız var. Ben kendimize ait bir otomobil markasının olmamasını başarısızlık olarak görüyorum. Bizim gibi aynı dönemde başlayan Kore'nin bugün 5 ayrı markası var. Biz hala tartışmasını yapıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar yerli bir otomobil üretememesinin hükümetlerin sanayi politikalarının olmamasına bağlı olduğunu vurgulayan Mehmet Tiryaki, ''İlk yerli otomobil markası Devrim'in üretilmesi çok büyük bir başarıdır. Bu aracın üretiminin devam ettirilmemesi ayrı bir kırılma noktasıdır. Otomotiv yan sanayi asıl sıçramayı bundan sonra yapacaktır. Sektörün 40 yıllık tohumlarının yeşerdiği dönem, zıplama noktası şimdi geldi'' diye konuştu.

-''BMC'nin ilk minibüsünü Kraliçe Elizabeth kullandı''-

Geliri, öğrencilere burs verilmesi amacıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı'na bağışlanacak kitapta, otomotiv sektörünün Ege Bölgesi'ndeki gelişim öyküsü, fotoğraf, belge ve arşiv bilgileriyle anlatılıyor.

Kitapta, İzmir'de bulunan BMC fabrikasında üretilen ilk minibüs olan BMC Morris'i ilk kez 1971 yılındaki İzmir ziyareti sırasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in kullandığı, spor otomobil markası olan ''Mini Cooper''ın ilk tasarımcısının da Türkiye vatandaşı olan Alec Issigonis olduğu bilgilerine yer veriliyor.

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA