İstanbul Valisi Mutlu Açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi binadaki yangına ilişkin ''İtfaiyemiz çok süratli bir şekilde olay yerine gitmiş ve hiç gecikmeden de müdahale etmiştir. 'Yangın söndürülmüş, sonradan tekrar büyümüş, geç müdahaleler yapılmış' şeklinde bir takım açıklamalar çok yanlıştır'' dedi.

Vali Mutlu, Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının andından, gazetecilerin Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi binada çıkan yangınla ilgili sorularını yanıtladı. 

İtfaiyenin yangına ilişkin raporu tamamladığında kamuoyuyla paylaşacaklarını bildiren Mutlu,''Dün akşam da ifade etmiştim. İtfaiyemizin ilk değerlendirmesi, elektrik kontağı olma ihtimalinin yüksek olduğu şeklinde. Ama bunun net açıklanabilmesi için raporun tamamlanıp, bitirilmesi lazım. İtfaiyemiz, emniyetimiz her zaman olduğu gibi bu tür yangınlarda hassas çalışma sürdürüyor. Bütün ihtimalleri de göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapıyor. Kamuoyunu, en kısa süre içerisinde, netleşmiş bilgiler çerçevesinde aydınlatacağız'' bilgisini verdi.

Yangını''acı'' bir olay olarak nitelendiren Mutlu, tarihi bir binanın böyle bir yangına maruz kalmasının İstanbulluların ve kültüre, mirasa sahip çıkmak isteyen herkesin yüreğini yaraladığını söyledi.

Bu konularda daha dikkatli olunmasının önemine işaret eden Mutlu, bu tür binaların, başta yangın riski olmak üzere, bütün risklere karşı korunması konusunda yeni bir yaklaşım ve bakış açısı ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

Mutlu,''Çünkü yaşadığımız farklı yangınlar bu konudaki hassasiyetlerimizi artırıyor. Neticede rölöve ve restorasyon projeleri elimizde olan bu eserlerin yeni baştan ihyası da tarihin üzerimize yüklediği çok önemli bir görevdir. Bu görev de mutlaka devletimiz tarafından en iyi şekilde icra edilecektir. Bina, eski haline mutlaka kavuşturulacaktır'' dedi.

-Bastırılan yangının yeniden çıktığı iddiası-

Vali Mutlu, bir gazetecinin,''Yangının söndürüldüğü, sonra tekrar başladığı konusunda iddialar var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz-'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bunlar tamamen yoğun spekülasyondur. Bunlar olayın detaylarını bilemeyen ama bir şekilde farklı görüşlerle spekülasyon yaratmak isteyenlerin değerlendirmeleridir. Bunu dün akşam da söyledim. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Olay yerine giden büyükşehir itfaiyesinin gördüğü tablo; deniz tarafındaki bir odada yangının devam etmekte olduğu, buna müdahale ediyorlar, bu yangına büyükşehir belediyemiz müdahale ederken, çatıdan da ve binanın farklı köşelerinden de yangının yayılarak devam ettiği görülüyor. Dolayısıyla'Önceden bir yangın bastırılmış, daha sonradan yangın bir kez daha yayılmı' şeklindeki bir değerlendirme itfaiyemizden ve hatta olaya ilk müdahale edenlerden aldığım bilgiler çerçevesinde spekülasyondur. Bunlar gerçekle ilgisi olmayan değerlendirmelerdir. Konuyla ilgili kamuoyuna yapılan bazı yanlış açıklamalar gördüm. Bu şekilde yapılan açıklamalar farklı spekülasyonlar doğmasına sebebiyet vermiştir. Konuyla ilgili net aldığım bilgilerden, bunun hiçbir gerçekle ilgisi olmadığı, tamamen farklı değerlendirmelerin sonucunda ortaya çıkmış spekülasyonlar olduğunu gösteriyor. Olay çok net. Elbette ki insanların acılarıyla farklı değerlendirmeler yapmasını makul karşılayabiliyorum. Ama tarihi miras üzerinde bu tür hadiseler yaşandığında spekülasyonlar yapmak bu milleti de hakikaten fevkalade üzer. Olay ne ise net, açık bir şekilde ortada. İtfaiyemiz müdahalesini yapmış. Müdahale yaptığında deniz tarafındaki bir odada bir yangının olduğu gözüküyor. Bu yangına müdahale edilirken çatıda ve farklı noktalarda da yangının büyüyerek devam ettiği görülüyor. Bunlar bizzat itfaiye yetkililerinin vermiş olduğu açıklamalar.'Yangın söndürülmüş, sonradan tekrar büyümüş, geç müdahaleler yapılmış' şeklinde bir takım açıklamalar çok yanlıştır. İtfaiyemiz çok süratli bir şekilde olay yerine gitmiştir. Kıyı emniyeti de 3 güçlü römorkoruyla olay yerine süratle intikal etmiş ve hiç gecikmeden de müdahale etmiştir.''

-Helikopterle müdahale-

İstanbul Valisi Mutlu,''Yangına helikopter veya farklı araçlarla da müdahale etmek mümkün olabilir miydi-'' şeklinde değerlendirmeler bulunduğunu ifade ederek,''Ülkemizde böyle bir imkan olsa zaten kullanılır. Böyle bir imkanımız olmadığı için gece uçuş şartlarında bu tür yangınlara müdahale edebilecek bir yeteneğimiz, imkanımız olmadığı için bu kullanılamamıştır. Ama Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki yangından sonra bu konuyla ilgili büyükşehrimizle konu değerlendirilmiş ve şu anda büyükşehir belediyemizin ayrıca gece şartlarında da bir müdahale edebilme imkanına yönelik hizmet satınalma aşamasında olduğunu da özellikle ifada etmek istiyorum'' dedi.

-Kitaplar-

Mutlu, bir gazetecinin''Kitaplarla ilgili netlik kazanıldı mı-'' sorusuna,''Kitaplar da bu konudaki spekülasyonlardan bir tanesi değil mi- Dün akşam'Kitaplar yandı' şeklinde çok ciddi değerlendirmeler oldu. Medyamızda da bu konuyla ilgili pek çok haberler çıktı.'6 bin kitap, tarihi elyazması kitaplar yok oldu' diye. Bakınız, bu yangınlarda bu tür spekülasyonların oluşmasına da fırsat vermemek lazım. Açık söyleyeyim, bu açıklamaları yapanlar hatalı açıklamalar yapıyorlar'' yanıtını verdi.

Yetkili makamların yapacağı açıklamalara, en son açıklamalara riayet edilmesi gerektiğinin altını çizen Mutlu, üniversitenin rektöründen aldığı bilgiye göre, kütüphanenin, diğer binada bulunduğunu söyledi.

Mutlu,''Dolayısıyla yangının olduğu bölgede böyle bir kütüphanemiz yok. Elbette ki yanan bir tek kitap bile olsa buna acırız. Ama'6 bin el yazması kitabın olduğu bölüm de yandı' şeklindeki değerlendirme, bir başka spekülasyondur. Kütüphanede yangın söz konusu değildir'' dedi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin soru üzerine Mutlu, şu bilgileri verdi:

''Sizlere netleşmeden çok kesin bir şey söyleyemem. Ama büyük ihtimal, elektrik kontağı olması üzerinde. Burada gece de öğretim üyelerimizin çalıştığı mekanlar var. Nitekim bazı hocalar o esnada içeride çalışmalarını da sürdürüyorlar. Bu odalardan bir tanesinde de muhtemelen elektrik olabilir, bilgisayar olabilir. Bana intikal eden bilgi; yangının, bilgisayar sistemlerinden bir odadan başladığı yönünde. Dolayısıyla muhtemelen bilinen, değerlendirilen husus, böyle bir elektrik kaçağından kaynaklanan bir problem olduğu şeklinde. Aklınıza farklı şeyler gelebiliyor. Ama bütün ihtimaller elbette ki değerlendirilerek çalışma yapılacaktır. Onu da özellikle ifade etmek istiyorum. Son açıklamamızı itfaiyenin hazırlayacağı rapor doğrultusunda kamuoyuyla paylaşacağız.''

Muhabir: Muharrem Aksakallı

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA