Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bulgar makamlarının, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan'a yönelik saldırı girişimini yapanlardan hesap soracağına emin olduğunu belirterek, ''Türkiye olarak bunun takipçisi olacağız. Sonucunun mutlaka ortaya çıkarılmasını arzu edeceğiz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı.

Gündemdışı söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, artık evrensel normlara uygun sivil anayasaya sahip olma isteğini milletin ortaya koyduğu kaydetti.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının toplumda morali yükselttiğini dile getiren Külünk, ''1982 Anayasası'nın yerine 'insan ve akıl' diyen yeni bir anayasanın oluşturulması sorumluğunu bu Meclis'in yerine getireceğine inanıyorum'' dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, 19 Ocak'ta Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan'a yönelik suikast girişimiyle ilgili bilgi verdi.

Olayın gözlerinin önünde gerçekleştiğini belirten Köprülü, ''Saldırgan silahıyla yaklaştı, iki kez tetiği çekmesine rağmen silah ateş almadı ve korumalar müdahale etti. Amacı öldürmekti. CHP olarak bu saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz'' dedi.

Bu saldırının Bulgaristan'daki demokrasiye yapıldığını dile getiren Köprülü, ''Bu girişimin arkasındakiler açık olarak aydınlatılmalıdır. Bu, hem Bulgaristan'ın hem de Türkiye'nin bir görevi ve soydaşlarımıza karşı bir borcumuzdur'' diye konuştu.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru da, Ahıska Türkleri'nin sorunları ve beklentileriyle ilgili gündemdışı konuşma yaptı.

-''Son derece üzüntü duyduk''-

Gündemdışı konuşmalara Hükümet adına cevap veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan'a yönelik girişimden son derece üzüntü duyduklarını belirterek, Doğan'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Arınç, ''Saldırgan, bu kadar kalabalığın içerisinde silahını doğrudan sayın Ahmet Doğan'ın kafasına dayamıştır. Allah'a şükretmemiz lazım, böylesine feci bir olay amacına ulaşmadan önlenebilmiştir'' dedi.

Doğan'ın yaptığı konuşmada, isim zikretmeden bir eleştiri yaptığını belirten Arınç, şunları söyledi:

''Sayın Doğan, Bulgaristan Başbakanı ve Türkiye Başbakanı arasındaki bir ilişkinin mevcudiyetini ve o Başbakanla sayın Ahmet Doğan ve partisinin arasındaki soğukluğun Türkiye'ye de yansıdığını ortaya koyuyor. Bunun tabi olması gerektiğini düşünüyorum.

Hak ve Özgürlükler Partisi yönetiminde ve teşkilatlanmasında sadece Türkler'e yer vermemektedir. Bütün Bulgaristan'ı temsil etme iddiasında olduğu için ve bunu başarıyla yaptığı için pek çok milletvekili çıkarmış, pek çok belediye kazanmış, hatta 3-4 hükümette de koalisyon ortağı olmuştur. Bulgaristan'da Türkler'i temsil iddiasında birden fazla parti var. Makedonya'da, Kosova'da, Batı Trakya'da birden fazla parti var. Bunu da doğal karşılamak gerekir. Dolayısıyla Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı'nın isim zikretmeden Türkiye Başbakanı'nı veya onun partisini eleştirmiş olmasını siyasetin doğası olarak kabul etmekte fayda vardır. Arada bir kırgınlık, güvensizlik, tedirginlik varsa, bunu gidermekte iki tarafa düşen bir görevdir. Ama şu yaşanan hadise, bütün bunlardan önemlidir. Sayın Doğan çok şükür bu olaydan kurtulabildi. Bulgar makamlarının bu tertibi yapanlardan hesap soracaklarına eminim. Türkiye olarak bunun takipçisi olacağız. Sonucunun mutlaka ortaya çıkarılmasını arzu edeceğiz.

Arınç, bu toplantıya katılan milletvekillerine teşekkür etti.

-Ahısta Türkleri-

Dünyada 9 ülkede 500 bin Ahısta Türkünün yaşadığını bildiren Arınç, vatandaşlık, emeklilik, diploma denkliği gibi konuların yeni ortaya çıkan ya da üzerinde çalışılması gereken konular olduğunu kaydetti.

1993-1994-1995 yıllarında Türk vatandaşlığına alınan Ahısta Türkü'nün 675; 2000-2008 yılları arasında 15 bin 513, 29 Şubat 2009'da ise bir seferde 11 bin 540 Ahısta Türkü'nün vatandaşlığa alındığını bildiren Arınç, toplamda 30 bine yakın Ahıska Türkü'nün vatandaşlığa alındığını söyledi.

5 bine yakın talebin istisnai usulle vatandaşlığa alınmasının mümkün olmadığını aktaran Bülent Arınç, Gürcistan'ın Avrupa Konseyi'ne alınması sırasında kendisine öne sürülen şartlardan birinin, Ahısta Türkleri'nin topraklarına dönebilmesi olduğunu hatırlattı. Gürcistan makamlarıyla yaptıkları ikili görüşmelerde bu konuyu her zaman gündeme getirdiklerini söyleyen Arınç, ''Maalesef Gürcistan makamları söz vermelerine rağmen bu konuda gevşek davranıyorlar, istekli değiller. Türkiye bunu yüreklendirmek için konut yardımından tutun başka seçenekler de sunmaktadır'' dedi.

Gürcistan'da seçimler sonrasında yeni bir hükümet oluştuğunu anımsatan Arınç, onlarla görüşmelerinde de bu konuları her zaman gündeme getireceklerini ve takipçisi olacaklarını ifade etti.

Arınç, ''Ahısta Türkleri'ne büyük bir yakınlık ve kardeşlik duygularıyla bağlıyız. Onlara geçmişte yapılan zulümleri nefretle telin ediyoruz ve artık bulundukları topraklarda huzurlu ve esenlik içinde yaşamalarını arzu ediyoruz. Türkiye olarak bunun için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız'' diye konuştu.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA