'Vitaminlerin bir etkisi yok'

Sağlıklı yaşam için C ve D vitaminin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen uzmanlara göre, bu vitaminlerin koruyucu ve önleyici olduğuna dair kesin ve açık bir kanıt henüz yok.

'Vitaminlerin bir etkisi yok'
Sağlıklı yaşam için C ve D vitaminin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen uzmanlara göre, bu vitaminler viral enfeksiyonun ilerlemesini durdurabiliyor. Fakat bu vitaminlerin koruyucu ve önleyici olduğuna dair kesin ve açık bir Kanıt henüz yok.

Foxnews 'te yer alan habere göre, C ve D vitamini grip ve soğuk algınlığını önlemede etkili değil. C vitamini 1970 ' lerde soğuk algınlığı tedavisi olarak sunulmuştu. O zamanlar Nobel ödülü adayı olan biyokimyacı Dr. Linus Pauling C vitaminin fazla dozunun soğuk algınlığının sıklığını ve süresini azaltmayla ilgili olduğunu söylemişti. Ancak C vitamini soğuk algınlığına karşı yaygın olarak kullanılsa da rahatsızlıklarda faydalı olduğuna dair çok az Kanıt var.

C vitamini ya da askorbik asit kas, kemik ve kan damarları için zorunlu bir antioksidandır. Yüksek dozda alınması ise virüslerin etkili şeklide çoğalma yeteneğini azaltabilir. C vitamini doğal olarak narenciye gibi meyve ve sebzelerde bulunuyor. Ayrıca eczanelerden gıda takviyesi olarak da satın alabilirsiniz. Hasta olun ya da olmayın C vitamini sağlığınız için gereklidir. C vitaminin önerilen günlük dozu erkekler için 90 mg, kadınlar için ise 75 miligramdır. Günde 2 bin miligramdan fazla C vitamini tüketimi ise böbrek taşına, bulantıya ya da ishale yol açabilir.

Yapılan çok sayıda araştırma, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı, depresyon, zihinsel zayıflama, raşitizm ve hatta kanserin de dâhil olduğu birçok sağlık problemiyle ilişkili olduğunu iddia ediyor. D vitamininin bağışıklık fonksiyonunda önemli rol oynadığı düşünülüyor, fakat klinik deneyler sağlıklı olan yetişkinlerde grip ve soğuk algınlığına karşı savaşmada D vitamininin etkisiz kaldığını gösteriyor.

“Journal of the American Medical Association” isimli dergide yayınlanan araştırmada, Yeni Zelanda 'da sağlıklı 322 kişi kontrol edildi ve yüksek dozlarda D vitamini alanların da 18 aylık süreç boyunca sahte ilaç kullananlar ile aynı oranda enfeksiyona yakalandıkları tespit edildi.

Güneş vitamini olarak bilinen D vitamini vücutta güneşin etkisiyle üretiliyor. Ancak bunun yanında balık, yumurta ve süt ürünleri gibi bazı gıdalarda da bulunabiliyor. Ayrıca D vitaminini gıda takviyesi olarak da alabilirsiniz.

Vücudunuzda C ve D vitamini seviyesi düşükse bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir ve viral enfeksiyonlara karşı zayıf düşersiniz. Bu vitaminlerin dengesini de iyi kurmalısınız, yüksek dozlarda almanız halinde size yarardan çok zarar verecektir.