Mehmet Akif Ersoy'un Milli Mücadele Dönemi'nde Verdiği Vaazlarla İstiklal Savaşı'nın Sembolleri Arasında Yer Alan Kastamonu'daki Tarihi Nasrullah Camisi, 2013 Restorasyon Programına Alındı

Yusuf Çelik - Mehmet Akif Ersoy'un Milli Mücadele Dönemi'nde verdiği vaazlarla İstiklal Savaşı'nın sembolleri arasında yer alan tarihi Nasrullah Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 restorasyon programına alındı.

Nasrullah Kadı tarafından 1506 yılında yaptırılan ve şehrin ilk Osmanlı çağı eseri olan Nasrullah Camisi, Milli Mücadele Dönemi'nde milli şair Mehmet Akif Ersoy'un vaazlarına ev sahipliği yaparak önemli bir misyon üstlendi.

Mehmet Akif, tipik Osmanlı mimarisini yansıtan camideki en önemli vaazını 5 Kasım 1920'de verdi. Akif'in verdiği bu vaaz, Anadolu'da yankı uyandırırken, işgale karşı direniş inancı bütün Türkiye'ye yayıldı.

-''Restorasyon 2014'te bitecek''-

Araştırmacı-yazar Erdal Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istiklal şairi Akif'in, verdiği vaazın yurt genelinde büyük yankı uyandırdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Vaazın özetinin öncelikle yayınlandığı Sebil'ür-Reşad Dergisi, 3 sefer basılmıştır. Ardından bu da yetmemiş, Diyarbakır'da El Cezire Kumandanlığı tarafından Diyarbakır Matbaası'nda bastırılarak, Doğu ve Güneydoğu illerindeki mutasarrıflıklara, valiliklere ve halkın yoğun olarak bulunduğu tüm vilayetlerle cephelere gönderilmiştir. Bu şekilde Türk halkı işgallere karşı bilinçlendirilmiş ve mücadeleye teşvik edilmiştir. Yani Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele'nin manifestosunu Nasrullah Camisi'nden yazmıştır''

İsmi Kastamonu ile özdeşleşen Nasrullah Camisi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi kapsamına alındığını belirten Arslan, ''2013 yılında başlayacak restorasyon, 2014 yılında bitecek'' diye konuştu.

-Nasrullah Camisi'nin restorasyonu en sona bırakıldı-

Arslan, Kastamonu'daki vakıf eserlerinin 1998'de bölge müdürlüğünün kurulmasıyla hızla ayağa kalkmaya başladığını dile getirerek, ''13 yıllık süreç içerisinde Kastamonu'daki bütün vakıf eserleri onarılmış, birkaç eserle Nasrullah Camisi sona bırakılmıştır'' dedi.

Bu önemli eserin sona kalmasının aslında bir plan dahilinde gerçekleştiğini kaydeden Arslan, ''Öncelikle çevresindeki eserlerin ve ibadethanelerin onarımıyla bu camiye olan yoğun ibadet sirkülasyonunun diğer camilere yayılması ve halkın ibadet açısından sıkıntı çekmemesi için Nasrullah Camisi'nin restorasyon işi sona bırakılmış'' diye konuştu.

-Akif'in Nasrullah Camisi'ndeki vaazının bir bölümü-

Akif'in, ''Ey mü'minler, size ellerinden gelen fenalığı yapmaktan çekinmeyen, bu hususta hiçbir fırsatı kaçırmayan, dininize yabancı kimseleri kendinize mahrem-i esrar, dost, arkadaş ittihaz etmeyiniz'' diye başlayan vaazının bir kısmı şöyle:

''Bunların sureti haktan görünerek size güler yüz göstermelerine, hayrınızı ister gibi tavırlar takınmalarına asla kapılmayınız. Onların gece gündüz isteyip durdukları sizin felaketinizden, izmihlâlinizden, esaretinizden başka bir şey değildir. Baksanıza, size karşı kalplerinde besledikleri düşmanlık o kadar dehşetli ki, bir türlü zaptedemiyorlar da ağızlarından kaçırıyorlar. Halbuki yüreklerinde kök salmış olan husumet, ağızlarından taşan ile kabili kıyas değildir, ondan çok fazladır, çok şiddetlidir. İşte bütün hakikatleri, âyet-i celîlemizle sizlere açıktan açığa tebliğ ediyoruz, bildiriyoruz.''

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA