Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin Açıklaması

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytin yetiştiricisinin desteklenmesine yönelik çalışmaların kesintiye uğramaması, çökmemesi, üreticinin korunması için, 150 kuruş prim açıklanması durumunda, üreticinin mağduriyetinin bir anda ortadan kalkacağını söyledi.

Çetin, Edremit Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Suriye'den kaçak yollarla zeytinyağı girdiğini ileri sürerek, durumun büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu işle ilgilendiğini ifade eden Çetin, ''Dolayısıyla kaçakçılıkla mücadele etme konusunda Türkiye'nin kararlılığı ortaya çıkmış Bakanlık nezdinde. 'Bir şeyin dedikodusu fiilen olmasından kötüdür' derler. Suriye'den ne kadar yağ gelir- Diyelim ki, 5 bin ton, 3 bin ton, 10 bin ton gelir. Bütün dünyada zeytinyağı fiyatları artarken Türkiye'de düşmesinin gerekçesi bu olamaz. O zaman başka bir şey var'' diye konuştu.

Zeytinyağı fiyatlarının düşmesinden üreticinin mağdur olduğunu savunan Çetin, şöyle devam etti:

''Bütün dünyada zeytinyağında fiyatlar yükselirken Türkiye'de fiyatların düşmesinin mantıklı bir açıklaması yok. Suriye'den gelse gelse ne kadar yağ gelir- Hiç gelmese daha iyi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, kaçakçılığın peşinde olduklarını söylüyor. Şu anda üretici için Tariş'ten başka alıcı yok. Üretici şu anda mağdur durumda. Üreticinin mağduriyetinin önlenmesi için primin yükseltilmesi gerekiyor. Bunun altını çizerek genel kurulda da söyledim. Bakanla da konuştum, sağ olsun konuya çok bağlı. Türkiye'deki zeytinciliğin gelişmesi için kararlılığını yakinen biliyorum.''

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile ''üreticinin piyasadaki olumsuzluklardan etkilenmemesi gerektiği'' yolunda bir görüşme yaptığını anlatan Çetin, şunları kaydetti:

''Burada devletin yapabileceği ortada. 50 kuruş prim vadedildi. Bu günlerde Ziraat Bankası'na yatırıldı primler. Şu anda ödeniyor. Türkiye'nin 200 bin ton rekoltesi var. Bunun 150 bin tonunun sirkülasyona uğradığını düşünün. Bunun bir kısmı iç piyasa ve ihracat ürünüdür. Zeytin yetiştiricisinin desteklenmesine yönelik çalışmaların kesintiye uğramaması, çökmemesi, üreticinin korunması için, 150 kuruş prim açıklanırsa üreticinin, mağduriyeti bir anda ortadan kalkar. Üreticinin ilgisini tekrar zeytine yöneltir. Üretici kendi geleceğinden, akıbetinden emin değil. Bu çok tehlikeli bir durum.''

Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA