Tanpınar Yarışması Başladı

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat yarışması 'Hikaye' konusu üzerine başladı.

Ahmet Hamdi Tanpınar anısına geleneksel olarak düzenlenen yarışmanın bu yılki konusu hikaye olarak belirlendi. Büyük ustanın 51 ölüm yıldönümü olan 24 Ocak 2013 öncesinde düzenlenen basın toplantısı ile yarışmanın duyurusu yapıldı. 2001 yılında 'deneme' dalında başlatılan yarışma, geçen 12 yılda Türk edebiyatına yeni isim ve eserler kazandırdı. Yarışmaya katılım 1 eserle sınırlandırılırken, eserlerde her hangi bir sayfa sınırlaması getirilmedi. 'Bu rüyadan arta kalan hüzün' teması ile düzenlenecek olan hikaye yarışmasının bilgilendirme toplantısı Sümbüllü Bahçe Konağı'nda yapıldı.Bu yılki yarışma ile ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir çok sosyal ve kültürel etkinliklerinin başında bu yarışmanın geldiğini söyledi.

Mustafa Dündar, yarışmanın önemine vurgu yaparak; "Bu gün 12.'sini başlattığımız Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat yarışmasının bu yılki konusu hikaye. Hikayenin ana konusu da 'Bir rüyadan arta kalan hüzün' başlığı ile bu yarışma başladı.

3 Mayıs 2013 tarihine kadar yarışmacılara açık olacak bu yarışmaya katılacaklar yazdıkları hikayeleri belediyeye teslim edecek. Bu yarışmaya katılan eserler kitap haline getirilecek." dedi.

Mustafa Dündar, yarışmada bulunan jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek olan eserlerden dereceye giremese de değerli olanların hazırlanacak olan kitapta yer alarak ölümsüzleşeceğini sözlerine ekledi.Jüri Üyesi Hilmi Yavuz da, Tanpınar yarışmalarının Osmangazi Belediyesi tarafından 12 yıldan beri sürdürüldüğü ve uluslararası alanda da önemli bir etkinlik haline geldiğini söyledi.

Edebiyatçılar olarak Osmangazi Belediyesi'ne şükranlarını sunduklarını anlatan Yavuz, "Bu ödüller önce 2 jüri üyesi tarafından bir ön eleme ile inceleniyor. Metin Önal Meşgüşoğlu ve İhsan Deniz tarafından. Onların eleme sonucu belirlenen eserler ise tam jüri tarafından değerlendiriliyor. Bu konuda elimizden geldiğince hak gözetir olmaya ve kimsenin hakkına tecavüz etmemeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Her jüri üyesinin belli kriteri olduğunu ve buna göre bazı yarışmacıların dereceye giremedikleri için üzülmemesi gerektiğini anlatan Hilmi Yavuz, 3 Mayıs'a kadar sürecek olan yarışmaya katılacaklara başarılar diledi. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öldüğünde bir kaç kişide de borçlu olduğunu anlatan, jüri üyeleri ise; "Tanpınar yaşadığında kıymeti gerekli şekilde bilinemedi. Tanpınar'a sahip çıkılması adına bu yarışma çok önemli. Onun adına böyle bir yarışmanın düzenlenmesi onu eminim ki mutlu edecek bir durum. Bu yarışmanın bundan sonra da aynı şekilde devam etmesini diliyorum." ifadelerini kullandı. GEÇEN SENENİN EDEBİYATÇILARI ÖDÜLLERİNİ ALDIBasın açıklamasının ardından geçen sene düzenlenen makale yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Yarışmada mansiyon ödülü alan Zaman Gazetesi Muhabiri Samet Altıntaş'da ödülünü Abdullah Uçman'ın elinden aldı. Yarışmada iki mansiyon olmak üzere 5 ödül verildi.

Yarışmada Isparta'dan 'Gölge Rumuzu ile katılan Korhan Altunyay, 'Zamanla mekanın diyaloğu' adlı eseri ile birinci seçildi. Altunyay, ödülünü Başkan Mustafa Dündar'ın elinden aldı. Yarışmanın jüri üyeleri ise Hilmi Yavuz, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Ali Çolak, Başar Başarır, Müge İplikçi, Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz'den oluşuyor .