Kula’da, Sülayman Şah Türbesi Restorasyonu Tartışmaları Sürüyor

Manisa'nın Kula ilçesindeki Süleyman Şah Türbesi'nin restorasyonu konusunda tartışmalar sürüyor.

Kula’da, Sülayman Şah Türbesi Restorasyonu Tartışmaları Sürüyor
Türbenin restorasyonu konusu, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine de taşındı. Başbakan Yardımcısı Arınç, Milletvekili Akçay'ın soru önergesine yazılı olarak cevap verdi. Arınç, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre; Manisa İli, Kula İlçesinde bulunan Süleyman Şah Türbesi'nin proje çalışmaları 2007 yılında başlatılmış, rölöve çizimleri ilgili koruma kurulunca uygun görülmüş olup, aynı kurul kararında restitüsyon ve restorasyon projelerinin alana ilişkin plan değişikliği yapıldıktan sonra değerlendirileceğine karar verilmiştir. Hali hazırda Kula Belediyesi'nce imar planı değişikliği çalışmaları yürütülmekte olup, bu çalışmalar henüz neticelenmemiştir. Bu çalışmaların tamamlanmasını müteakiben restitüsyon ve restorasyon projeleri koruma kurulunca onaylandıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlanacaktır" dedi.

MHP'DEN RESTORASYON ELEŞTİRİSİ

Süleyman Şah Türbesi'nin neden bu kadar sürüncemede kaldığına anlam veremediklerini dile getiren MHP Kula İlçe Başkanı Şükrü Köseoğlu, "Aynı dönemde restorasyona başlanan Meryem Ana Kültür Merkezi'nin bitirildiğini, fakat atalarımızın yadigârı olan türbenin üç yıldır perişan bir vaziyette beklediğini biliyoruz. Yıldırım Beyazıt’ın kayınbabası olan Şah Süleyman atamızın türbesinin bu vaziyette beklemesi bizleri ve Kulalı vatandaşları derinden üzmektedir. Vatandaşlar tarafından inşaatına başlanan Şah Süleyman Camii neredeyse bitmek üzere. 10 yıldır hükümette olan AK Parti ve 10 yıldır Manisa’dan AK Parti Milletvekili ve MKYK üyesi olan Hüseyin Tanrıverdi'nin, ilçemize ne gibi bir eser bıraktığını merak ediyoruz. Seçim zamanı Kulalı Vatandaşlarımıza bu soruların cevabını nasıl verecek" diye konuştu.

"ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ" MHP İlçe Başkanı Köseoğlu’na cevap veren Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, proje çalışmalarının Anıtlar Yüksek Kurulu'na takılmasından dolayı bu sürecin geciktiğini, kurulun bütün kararlarının günü gününe Belediye Meclisi'nde değerlendirilerek kararlar alındığını ve yazışmaların devam ettiğini bildirdi. Aşkın, "Fakat Anıtlar Kurulu'nun kendisine has yapısından dolayı, bu sürecin biz istemesek de uzamasına sebep oldu. Geldiğimiz nokta ise, bu güne kadar yaptığımız bütün yazışmalar dosyamızın içinde mevcut. Çalışmalarda sona yaklaşıldı. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde detaylı açıklama yapacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA