Hersek ve Sırbistan İlişkileri

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Bakir İzzetbegoviç, AA muhabirine, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in dün kendisine yönelik, "İzzetbegoviç, Belgrad'a misafir olarak her zaman gelebilir. Görüşmenin ev sahipliğini yapmak isterse o da mümkündür" şeklindeki sözleriyle ilgili yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin iki ülkenin de çıkarına olduğunu belirtti.

İzzetbegoviç, Sırbistan vatandaşlarının seçtiği Cumhurbaşkanı ile iş birliği için hazır olduğunu belirterek, yakın zamanda Nikoliç ile bir araya gelebileceğini ifade etti.

"Maalesef, Cumhurbaşkanı Nikoliç ile iş birliğimiz, geçen aylarda vermiş olduğu bazı açıklamaları neticesinde mümkün olamadı" diyen İzzetbegoviç, şunları kaydetti:

"Fakat son dönemde yaptığı açıklamalar ve dünkü açıklaması, aramızdaki ilişkilerin düzeltilmesi için umudun olduğunu gösteriyor. Nikoliç ile görüşmeye hazırım. Nikoliç ile kısa süre önce, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte üçlü görüşme planlamıştık. Belki bu yaptığımız planı tekrar gerçekleştirmeye çalışacağız. Daha sonra Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üç üyesi olarak Sırbistan'a ziyarette bulunabiliriz."

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in Ekim ayında Makedonya'da yayın yapan "Sitel" televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bosna-Hersek'in yavaşça yok olduğu" yönündeki açıklamalarına sert tepki göstermişti. İzzetbegoviç, Kasım ayı başlarında Türkiye'de yapılması planlanan "Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Zirvesi"ne katılmayı, Nikoliç'in bu açıklamalarından dolayı iptal etmişti. Nikoliç, dün başkent Belgrad'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ülkede görev yapan yabancı basın kuruluşlarının muhabirleri ile bir araya gelmiş, AA muhabirinin sorusu üzerine, "İzzetbegoviç Belgrad'a misafir olarak her zaman gelebilir. Görüşmenin ev sahipliğini yapmak isterse o da mümkündür. Sadece görşmenin ne zaman gerçekleşmesi gerektiğini söylesin" demişti.

Muhabir: Amir Zukiç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA