Ayvalık’ta Kadınlar Kürtaj Yasağına ‘Dur’ Diyor

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın kürtaj karşıtı söylemlerinin ardından oluşturulan ‘Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu’, istemeden hamile kalmış kadınları bilgilendirmek amacıyla bir broşür, dört de video hazırladı.

Ayvalık’ta Kadınlar Kürtaj Yasağına ‘Dur’ Diyor
Türkiye genelinde dağıtımı planlanan broşürlerin Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de dağıtımı öncesinde bir toplantı yapılarak, izlenilecek yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, KESK ve ÇYDD üyesi kadınlar önceki gün Ayvalık Sanat Derneğinde toplanarak, Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu tarafından hazırlanan broşür ve videoların ilçede dağıtımı öncesinde bilgilendirildi. Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi öncüsü Nebahat Dinler’in girişimleriyle gerçekleşen toplantıda; kürtaj konusunda aydınlatıcı bilgiler içeren ve yasal olduğu halde pratikte uygulanamayan kürtaj hakkıyla ilgili çeşitli doktor ve avukat görüşlerini içeren bir broşürü inceleyerek dağıtımı planlandı.

Toplantıda, kürtaj uygulamalarındaki sorunlara dikkat çekmek amacıyla hazırlanan dört video gösterimi yapıldı. Ortalama birer dakika süren ve her birinde farklı bir konuya dikkat çekilen videoların; sosyal medya, internet portalları ve televizyon kanallarında yayınlanacağı belirtildi. Süre, Suçlu, İkna Odası ve Erkekler Korunsun adını taşıyan videoların Youtube'dan ve www.kurtajhaktir.com adresinden de izlenebileceği vurgulandı. Toplantıda konuşan Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifinden Nebahat Dinler, kürtaj ve sezaryen konusunun Türkiye’nin gündemine Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz bahar aylarında konuyla ilgili açıklamaların ardından girdiğine dikkat çekti.

Kürtajın kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar vermeleriyle ilgili ne temel haklardan biri olduğuna inanan kadın grupları bu sözlere Türkiye’nin dört bir tarafında gösterilerle cevap verdiğini hatırlatan Dinler, “Bizler Ayvalıklı kadınlar olarak Cumhuriyet alanında yaptığımız ortak basın açıklamasıyla, ‘Devlet Elini Bedenimden Çek’ diyerek tepkimizi dile getirerek sürece dahil olduk. Bu konudaki tartışmalar Meclis’in tatile girmesiyle son buldu. Ancak sınırlamaların fiilen uygulandığını basına yansıyan birçok örnekte gördük. Hekimlerin sezaryen uygulamakta tereddüt etmesi birçok annenin doğum sırasında can vermesine yol açtı. Birçok kadının başvurdukları sağlık merkezlerinde kürtaj hizmeti alamadıklarını okuduk. Bunların arasında yasaya göre 20 hafta kürtaj süresi tanınan tecavüz vakaları da vardı. Kürtaj yasal ama fiili olarak yasak” ifadelerini kullandı. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada, kürtaj hakkının sınırlı olduğu ya da fiili olarak engellendiği durumlarda, kadınların sağlıksız, güvenli olmayan yöntemlere başvurarak yada kötü koşullarda kürtaj yaptırarak hayatlarını riske attıklarını vurgulayan Nebahat Dinler, “Kürtaja yasal olarak izin verilen 1983 yılından önce kadınların çocuk düşürmek için kullandıkları yöntemler ölümle sonuçlanıyordu” dedi.

KÜRTAJ KONUSUNDA TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Güvenli, erişilebilir, sağlıklı kürtaj hakkının kadınların doğurganlıkları ve bedenleri üzerindeki söz hakkının bir parçası olduğunu vurgulayan Dinler, “Bu hakkında sağlanması için; Kadınların doğum kontrol yöntem ve araçlarına ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılması; ücretsiz, sağlıklı, erişilebilir ve güvenli koşullarda kürtajın uygulanarak gebeliğe son vermek isteyen kadınların yaşam hakkının güvenceye alınması; kamu ve özel hastanelerde kürtajda 10 haftalık yasal süreye uyulması ve yasal süresinin 12 haftaya çıkartılması, tecavüz sonucu oluşan hamileliklerde kürtaj süresinin (başka ülkelerde olduğu gibi) en az 24 hafta olması, savcılık izni talebiyle kürtajın fiilen engellenmemesi, kadının beyanının yeterli görülmesi, evli kadınların gebeliklerini sonlandırmak istediği durumlarda eşlerinden izin isteyen uygulamanın kaldırılması ve kadının kendi kararının esas alınması; istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için gerekli doğum kontrol araç ve ilaçlarının ücretsiz ve kolay erişilir olması; GEBLİZ adındaki kadınlarla ilgili bilgileri onların mahremiyetini göz ardı ederek merkezileştiren sistemin yeniden düzenlenmesi; kürtaj klinikleri ve hastanelerinde son tıbbi teknoloji doğrultusunda, gebeliğin sonlandırılması için konulan yasal sürenin her aşamasında, sağlıklı koşullarda ve parasız kürtaj servisinin sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi adına konuşan Nebahat Dinler sözlerini, “Biz kadınlar Kürtaj başta olmak üzere kendi bedenimiz ve kendi hayatımızla ilgili karar verme hakkımızdan vazgeçmeyeceğimiz ve bu hakkın takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle noktaladı .
Kaynak: İHA