12 Eylül Davası

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun raporu, 3 CD halinde 12 Eylül davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme heyeti, 20-22 Kasım 2012 tarihlerinde yapılan duruşmaların sonundaki ara kararında, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanlığı'ndan 12 Eylül ile ilgili raporunun, darbede yer alan kişilerin yaptıkları toplantı, aldıkları karar ve planlarla ilgili kurumlardan herhangi bir belge geldi ise bu belgelerin gönderilmesini kararlaştırmıştı.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanlığı da bu karar üzerine söz konusu raporu ve komisyona çeşitli kurumlardan ulaşan belgeleri 3 CD halinde mahkemeye gönderdi.

Mahkemeye ulaşan CD'lerden ilkinde komisyonun 12 Eylül ile ilgili raporu, diğer ikisinde ise darbeye ilişkin kurumlardan komisyona ulaşan bazı bilgi ve belgeler yer alıyor.

-Yargılanmalara yarın devam edilecek-

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına yarın devam edilecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, yarın saat 10.00'da başlayacak.

Yarınki duruşmaya, avukatlarının vareste tutulmalarını istedikleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, sesli ve görüntülü sistemle katılmaları beklenmiyor.

Duruşmada, müşteki avukatları sanık beyanlarına karşı söz alabileceği belirtildi.

Duruşmada ayrıca, mahkeme heyetinin, önceki duruşmanın ara kararı gereği ceşitli kurumlardan gönderilen bazı belgeleri açıklaması bekleniyor.

-Önceki duruşmanın ara kararları-

Davanın 20-22 Kasım 2012 tarihlerinde yapılan duruşmalarında, iddianamenin okunmasının ardından sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın ifadeleri sesli ve görüntülü sistemle alınmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları arasında yapıldığı iddia edilen toplantılara ilişkin tutanaklar ile Bayrak Harekat Direktifi ve 12 Eylül darbesinin yapıldığı gün ve sonrasıyla ilgili hazırlanan planların onaylı bir örneğinin istenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, emekli Orgeneral Haydar Saltık tarafından hazırlandığı ileri sürülen raporun onaylı suretini ve bu raporun hangi ekipçe hazırlandığının tespitini istemişti.

Mahkeme, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan, 27 Mayıs 1980'de öldürülen eski Bakan Gün Sazak'a yönelik eyleme ilişkin herhangi bir bilgi bulunup bulunmadığının sorulmasına karar vermişti.

MİT Müsteşarlığı'na müzekkere yazılarak, iddianamede de yer verilen 1 Mayıs 1977 olayları öncesinde İstanbul Yeşilköy Havaalanı'na indikten sonra Intercontinental Oteli'ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanları ile ilgili ellerinde bulunan belgelerin gönderilmesinin istenmesini kararlaştıran mahkeme, müdahil vekilleri ile sanık müdafilerinin soruşturmanın genişletilmesi talebini reddetmişti.

-İddianame-

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianamede, Evren ve Şahinkaya,''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek'' ile suçlanıyor.

Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak-12 Eylül 1980 ila 6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun''devlet kuvvetleri aleyhinde cürümlere ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA