Ticarette Roman açılımı

İş dünyası ve STK'lar Roman vatandaşların ekonomideki etkinliğini artırmak için kolları sıvadı. Edirne'de start alacak projeyle Romanlar'a çiçekçilik, çalgıcılık dışında yeni mesleklerin kapısı açılacak

Ticarette Roman açılımı
Türk iş dünyası, son dönemlerin en farklı açılımlarından birine hazırlanıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Edirne Valiliği, Focus Eğitim Kurumları ve 30 sivil toplum örgütü ekonomide Roman vatandaşların etkinliğini artırmak için bir araya geldi. 16 Ocak'ta Edirne'ye çıkarma yapmaya hazırlanan 300'e yakın işadamı ve sivil toplum gönüllüsü 3 gün boyunca 10 binlerce Roman vatandaşla bir araya gelecek.

TİCARETE YATKINLAR
2013'ü 'Roman yılı ' ilan etmeye hazırlanan Edirne Valiliği de yıl boyunca bu vatandaşlara ücretsiz girişimcilik eğitimi verecek. Projeyi ilk kez SABAH'a açıklayan Edirne Valisi Hasan Duruer, yapılacak çalışmalarla Romanlar'ın iş dünyasındaki etkinliğinin artacağını ifade etti. Roman vatandaşların ticaret alanında çok yetenekli olduklarını da anlatan Vali Duruer, projenin Trakya ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Projenin fikir sahibi ise kendisi de genç bir girişimci olan Focus Eğitim Kurumları'nın CEO'su Begüm Özdoğularlı. Özdoğularlı, Romanlar'ın bu açılımla birlikte ekonomide yeni bir role bürüneceklerini kaydetti. Romanlar'ın ticarete oldukça yatkın olduklarını anlatan Özdoğularlı, şöyle konuştu: 'Sadece Edirne'de kurbağa bacağı toplayarak 7 milyon TL ciro yapıyorlar. Araştırmalara göre ticaretin birçok dalında söz sahibi olmaya başladılar. Bu kesim Trakya özelinde en az 5-8 arası çocuk yapıyor. Bölgenin genel ortalaması ise 1.3. Araştırmalar 2023'te bölgede Romanlar'ın nüfusun yüzde 40'ını oluşturacağını gösteriyor. '

İLK ETAPTA NELER YAPILACAK?

100 kadına moda tasarım, 200 kadına ise sabunculuk eğitimi verilecek.
1000 işsiz erkek ihtiyaçlar doğrultusunda istihdam edilecek.
200 kişiye girişimcilik eğitimi verilecek.
Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik konferanslar düzenlenecek.

İSTİHDAMDA BÜYÜK SIKINTI YAŞIYORLAR

Roman nüfusun yalnızca yüzde 7'si lise ve üniversite mezunu.
Eğitimli olanlar bile önyargılar nedeniyle istihdamda sıkıntı yaşıyorlar.
Doğum oranları yüksek.
Sosyal hayata karışabilmek için Roman olduklarını gizlemek zorunda kalıyorlar.

ÜST LİGE ÇIKACAKLAR

Proje kapsamında Romanlar'ın hangi iş kollarında ne kadarlık hacme ulaştıkları ve hangi mesleklere eğilimli oldukları araştırıldı. Buna göre en fazla tasarım, çiçekçilik, müzik, kurbağa toplayıcılığı, eskicilik ve kağıt toplayıcılığı yapıyorlar. En büyük sorunları ise kurumsallaşma ve şirketleşme olarak gösteriliyor.

GİRİŞİMCİLERDEN BÜYÜK DESTEK
İstanbul Genç Girişimciler Derneği Başkanı ve Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, tüm üyelerinin projeye destek olacağını söyledi. Kabadayı, 'Hedefimiz Romanlar'ı ekonomide ve girişimcilikte daha yüksek seviyeye çıkarmak ' diye konuştu.

STANDARTLAR YÜKSELECEK

Projede yer alan Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, hedeflerinin Roman vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek olduğunu kaydetti. Edirne'ye giderek bu projeye destek olacaklarını belirten Duruman, 'Türkiye açısından bu projeyi çok önemsiyoruz. Çok sayıda STK destek veriyor. Özel sektörün de bu açılımın içinde olması çok önemli ' dedi.