Karzai Görüşmesi

ABD Başkanı Barack Obama, bu yılın baharından itibaren koalisyon güçlerinin Afganistan'daki misyonunun eğitim, danışmanlık ve yardımlar şeklinde olacağını söyledi.

Obama ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Beyaz Saray'da görüştü. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama, 2014 yılının sonunda ülkenin tamamının güvenliğinden Afganistan güçlerinin sorumlu olacağını belirterek, gelecek yılın sonunda Afganistan'daki savaşın sorumlu bir şekilde sona ereceğini söyledi.

Bu yılın bahar aylarından itibaren de koalisyon güçlerinin Afganistan'daki misyonunun ''destekleyiciyi role'' dönüşeceğini belirten Obama, ABD askerlerinin ihtiyaç olduğunda Afganlarla savaşacağını ama bahar ayından itibaren yeni görevinin Afgan ordusuna eğitim ve danışmanlık ile yardımlar şeklinde olacağını dile getirdi. Obama, bu bahardan itibaren Afganların ülke genelinde liderliği üstleneceğini ifade etti.

-Taliban ofisinin açılması..

Obama, 2014 yılından sonra da iki ülkenin ekiplerinin güvenlik anlaşması çerçevesinde çalışacağını söyledi.

2014 yılından sonra da Afganistan'ın egemenliğine saygı çerçevesinde iki amaçlarının olacağına değinen Obama, bunlardan birini Afgan güvenlik güçlerine eğitim ve asistanlık desteği, ikincisini ise El-Kaide'ye karşı terörle mücadeleyi sürdürme olarak tanımladı.

Obama, hem ABD hem Afganistan için çok zorlu misyonun hala devam ettiğini de vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama, ayrıca güvenlik konusundaki gelişmelerin siyasi süreçlerle eşleşmesi gerektiğini belirterek, Afgan hükümeti ile Taliban arasında uzlaşı sürecine kendilerini yeniden adadıklarını ifade etti.

Karzai'nin, kendisini, Afgan hükümetinin barışa yönelik yol haritası konusunda bilgilendirdiğini dile getiren Obama, ''Bugün, bu sürecin, görüşmeleri kolaylaştırmak için Taliban ofisinin açılması yoluyla ilerletilmesi gerektiğinde karar verdik'' dedi.

Uzlaşı sürecinin, Pakistan dahil olmak üzere bölge tarafından da desteklenmesi gerektiğini dile getiren Obama, bu konuda daha somut adımlar için çalışacaklarını, çünkü güvenli ve istikrarlı bir Afganistan'ın sadece Afgan halkı ve ABD'nin değil, tüm bölgenin çıkarına olduğunu kaydetti.

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA