DPÜ Rektörü Ahmet Karaaslan'dan açıklama

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, çevreyi tahrip etmeyen doğru bir sanayileşmenin önemine dikkat çekerek, insan odaklı ve çevreye saygılı bir sanayileşmenin gerekliliğini vurguladı.

DPÜ Rektörü Ahmet Karaaslan'dan açıklama
Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) tarafından düzenlenen ''Üniversite-Sanayi İş Birliği Geliştirme Zirvesi'' konulu panel Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonun yapıldı.

Panelin açılışında Vali Kenan Çiftçi, Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Şaban Küçükgümrah birer konuşma yaptı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Şaban Küçükgümrah da, Türkiye'de yıllardan beri başarılamayan üniversite-sanayi iş birliğini kendisine görev edinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, taşrada il müdürlüklerine bu görevi verdiğini bu kapsamda Kütahya’da, geçen yıl mayıs ayında üniversite-sanayi iş birliği protokolü imzalandığını söyledi.

KÜTSO Başkanı Nafi Güral, ''Üniversite-Sanayi İş Birliği Geliştirme Zirvesi'' programının bir ivme kazandırma için başlangıç olduğuna inandığını söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, bilgi yönetiminin bilgi kaynaklarının iyi yönetilmesi gerektiğini kaydederek, gelişmiş ülkelerde görülen üniversite-sanayi işbirliğine Kütahya’da da başlamasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan, çevreyi tahrip etmeyen doğru bir sanayileşmenin önemine dikkat çekerek, insan odaklı ve çevreye saygılı bir sanayileşmenin gerekliliğini vurguladı ve Dumlupınar Üniversitesi’nin çok önemli bir misyonunun olduğunu kaydetti.

Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan, ''Üniversite-Sanayi İş Birliği Geliştirme Zirvesi’nde dile getirilecek sorunların, çözüm önerilerinin bir bilim merkezi olan üniversitede tartışılacağı bir toplantı olacağını, sorunun varlığının bilinmesinin ve çözüm arayışları içerisinde bulunulmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Vali Kenan Çiftçi de yaptığı konuşmada, bir endüstri bölgesi düşüncelerinin bulunduğunu, bunun plan ve programlarını çizdiklerini, buranın üç ayrı alanda Zafer Havaalanı yakınında 10 bin dönüm alan üzerine, teknoparklarda üretilecek ürünlerin üretileceği mekanların oluşturacağı alanlar olduğunu ifade etti.

''Üniversitedeki öğretim üyelerimizle 2023 vizyonunu hazırladık. Sadece teknoloji değil, sosyal alanlarda da birçok çalışmalar yaptık. Olmazsa olmazlarımız, üniversite, sanayi, kamu kurum ve kuruluşlarıdır” şeklinde konuşan Vali Çiftçi, “3'lü dediğimiz sacayağını kördüğüm gibi birbirine kenetleyip 'daha ileriye nasıl gidebiliriz diye çaba göstermek zorundayız. İnanıyorum ki, çok güzel teknolojilerle burada üretilebilecek çok güzel eserleri üniversitedeki hocalarımız bulur, sanayicilerimiz de bunu ticari mal haline getirir ve sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya Kütahya markası adı altında bunları satarlar.” Panel, üniversite sanayi işbirliği tanıtım filmi gösteriminin ardından DPÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Kaan Erarslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panelde konuşan Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Kaan Erarslan, “Bugün dünyada bilim, sanayi ve teknoloji devi olarak adlandırdığımız ülkelerin gelişmiş ülkelerin üniversite sanayi işbirliğinde de aynı şekilde zirvede olduklarını en ön sıralarda yer aldıklarını görüyoruz ve şunu fark ediyoruz ki bu ülkeler zirveye çıktıktan sonra üniversiteleriyle sanayileri işbirliği yapmış değildir. Aslında üniversiteleri ile sanayileri işbirliği yaptıktan sonra bu noktaya geldiklerini, başka parametrelerde olabilir ama bunun çok önemli bir parametre olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Panelde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Şube Müdürü Adnan Selçuk Erginöz, bakanlığın destek projelerini anlattı. Erginöz, “Bilimsel bilgileri ticarileştiremiyorsak orada sorunumuz vardır. Üretilen teknolojik bilgilere bilgilerden katma değer yaratamıyorsak orada sorun vardır. Bu sorunları destek programlarındaki entegrasyon sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Erginöz, Bakanlık olarak işbirliği programlarından söz ederek bilgiler sundu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzmanı Utku Seçkin,projelerin değerlendirilmesi ve süreçleri ile ilgili bilgiler verdi. Seçkin 15454 projenin 53’ünün Kütahya’dan geldiğini, gelen projelerin 32’sinin desteklendiği ifade etti.

Kütahya Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Müdürü Adem Aypar, KOSGEB desteklerinden nasıl yararlanılacağını ve verilen destekler ile ilgili bilgileri dinleyenlerle paylaştı.

Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser de Zafer Kalkınma ajansı olarak sundukları hizmetleri ve verilen destekleri anlattı. Eser, Kütahya’da 2000 kişiye teknik destek programında eğitim verildiğini söyledi.

DPÜ İleri Teknoloji Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Duysak konuşulması gerekenin üniversite-sanayi- devlet olduğunun altını çizerek, üniversiteler, bilim öğreten, düşünce öğreten innovasyonun merkezi olan kurumlardır. Sanayi, innovasyon ve yeni fikirleri ele alıp ticarileştiren kurumlardır. Devlet ise bunlara gerek kanunlarla, gerekse teşviklerle atmosfer oluşturan yapıdır” dedi.

Duysak, üniversitelerin daha çok bilim üretir hale gelmekte; sanayinin daha ziyade kendi işiyle meşgul olup yeni ürünlerle, rekabet edilebilir yeni teknolojilerle uğraşmakta; devlet de kendini üniversitelerden özellikle sanayiden çekerek kendi asli vazifesini yapmakta, kanunları regüle etmekte, teşvikler vermekte ve kontrol etmektedir. Bütün bu birimler çok güzel çalışmakta ama bunların ortak çalışacağı zeminlerde lazım. Bu zeminler teknoparklar olmaktadır” dedi.

Duysak, Dumlupınar Üniversitesi olarak bilim üretilmesine nasıl katkı sağlayacaklarına değinerek, teknokente ve sanayiye nasıl destek verileceğini kaydederek, üniversite bünyesinde ileri teknolojiler merkezinin kurulduğunu söyledi.

Panelin ardından panelisteler kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.

Panele, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, KÜTSO Başkanı Nafi Güral, daire müdürleri, iş adamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA