Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Aydın Açıklaması

Kumluca'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıyla çiftçilere Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığınca başlatılan ve ''Çiçek'' adı verilen proje anlatıldı.

Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bakanlık tarafından başlatılan ''Çiçek'' projesiyle ilgili Kasapçayırı İlkokulunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Aydın, Türkiye genelinde bir yılda yaklaşık 5 bin ton zirai ilaç atığı oluştuğunu söyledi.

Bu atıkların çevreyi kirlettiğini, buna bağlı olarak insan sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Aydın, bu konuda bakanlığın Çiftçiler Çevresini Koruyor adı verilen Türkiye genelinde bir proje başlatıldığını kaydetti.

Proje için pilot bölge olarak Kumluca'nın seçildiğini anlatan Aydın, ayrıca projenin geçtiğimiz kasım ayında ilçeyi ziyaret eden Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından başlatıldığını belirtti.

Aydın, şöyle konuştu:

''Bu proje kapsamında 20 adet zirai ilaç atık toplama konteyneri yapılarak, ilçemizin muhtelif bölgelerine konuldu. Burada amacımız zirai ilaç atıklarını tek bir merkezde toplayarak çevre ve insan sağlığını tehdit etmesini önlemektir. Bunun için hepimize görev düşüyor, çünkü çevremiz gelecek nesillere bırakacağımız en güzel hediyedir. Eğer çevremizi kirletirsek, doğayı kirletirsek, toplumuzun sağlığı bozulur.''

Kumluca'da bir yıl içinde ortalama 30 ton zirai ilaç atığı oluştuğunu hatırlatan Aydın, toplanan zirai ilaç atıklarının geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılacağını, ayrıca zirai ilaç atıklarını usulüne göre toplamayan çiftçilere de bin liraya kadar idari para cezası uygulanabileceğini bildirdi.

Toplantıda daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri tarafından, zirai ilaç atıklarının toplanma şekilleri, zirai ilaç atıklarının çevre ve insan sağlığına zararları konuları anlatıldı.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA