Facebook 5 ay sonra 30 doları gördü

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, birçok skandalın yaşandığı ve fiyaskoyla başlayan halka arzın ardından yeniden güç kazanmaya başladı.

Mayıs 2012 'de gerçekleştirilen halka arz sonrası hisseleri yüzde 70 değer kaybeden Facebook, bu kaybı yüzde 20 'ye çekerek hisse fiyatlarını yeniden 30 doların üzerine taşımayı başardı.

Facebook, 18 Mayıs 2012 'de Nasdaq borsasında işlem görmeye başlayan hisselerinin kısa zamanda dibe vurmasıyla zor bir dönem geçirmişti. Nasdaq 'ın yoğun işlem hacmini kaldıramayarak çökmesi ve halka arzın baş sigortacısı konumundaki bankaların hisseleri aşırı değerleyerek piyasaya sürmesi, yatırımcıları isyan ettirmiş ve 38 dolardan satışa sunulan hisseler hızla 20 doların altına inmişti.

Facebook, 'ABD tarihinin halka arz sonrasında en kısa zamanda en çok hisse değeri kaybeden şirketi ' olurken, Eylül 2012 'de hisseler yüzde 70 değer kaybıyla dibe vurmuştu.

Facebook CEO 'su Mark Zuckerberg, 2012 'nin üçüncü çeyreğinden itibaren reklam gelirlerini artırmak için mobil statejiye odaklandı ve Wall Street 'in tavsiyelerin uymaya başladı. Böylece, en son Temmuz 2012 'de 30 doları gören Facebook hisseleri yeniden bu seviyeye ulaşmayı başardı. Sahip olduğu hisseleri dahafazla satmayacağını açıklayan Zuckerberg, 2012 'nin üçüncü çeyreğinde gelirleri yüzde 32 artırarak 1.26 milyar dolar elde etmeyi başardı.

1 MİLYAR KULLANICI DESTEĞİ
Facebook, aktif kullanıcı sayısını 1 milyarın üzerinde çıkararak, mobil cihazlardaki kullanımın artışını da iyi değerlendirdi. Reklam ve oyun altyapısını güçlendiren sosyal ağ, popüler fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram 'ı da satın alarak kullanıcıların ilgisini canlı tutmayı başardı.

Forbes dergisi, 30 Ocak 'ta 2012 'nin dördüncü çeyreğine ait mali rakamları sunacak olan Facebook 'un, rekabet gücünü artırarak giderek daha büyük bir rakip haline gelmeye başlayan Google 'a karşı dengeleri sağlamak istediğini, aynı zamanda yetenekli kişileri çekmeye çalıştığını ifade etti.

Halka arzda satışa sunulduğu rakamın yüzde 20 altında olan Facebook hisseleri, dün Nasdaq borasında dün 30.59 dolardan işlem gördü.