Emekli aylığında AB kaybı!

İş değiştiren çalışanların emekli aylığında kaybı 80 bin Euro'yu geçiyor

Emekli aylığında AB kaybı!
Almanya'da işyeri emekli aylığından (Betriebsrente) yararlanan çalışanların iş değiştirmeleri halinde binlerce Euro tutarında zarara uğradığı ortaya çıktı. Uzmanlar bu durumda olan çalışanların yaşlılıklarında uğrayacakları zararın 80 bin Euro'yu geçebileceği uyarısında bulundu.'İşyeri Emekli Aylığı'ndan (Betriebsrente) yararlanan çalışanların şirket değiştirdiklerinde uğradıkları zarar 80 bin Euro'yu geçebiliyor.

Yaşanan kaybın gerekçesi ise çok basit: Başka bir şirkette çalışmaya başlayan çalışanlar, eski şirketlerinde yaptırmış oldukları işyeri emekli aylığı sözleşmesini, yeni şirketlerinin işbirliği yaptığı sigorta şirketine taşıyor. Bu da ilgili çalışanın mevcut Betriebsrente sözleşmesinde bazı maddelerin değişmesine yol açıyor.Alman İşyeri Yaşlılık Sigortası Birliği'nden Ulf Kesting bu basit gibi görünen değişiklik nedeniyle çalışanların ciddi zararlara uğradığına işaret etti. Bild'e konuşan Kesting, 'Yeni şirketin anlaşmalı olduğu Betriebsrente sigortası, aynı çalışana şartları kötüleştirilmiş poliçe imzalattırabiliyor. ' dedi.

DEĞİŞEN FAİZ ORANLARI ZARAR ETTİRİYOR
İşyeri emekli aylığı sözleşmesi bulunan çalışanların şirket değiştirdiklerinde uğradıkları zararın ise çok temel bir gerekçesi var. Bundan on yıl önce işyeri emekliliği anlaşması yapan çalışanlara, o dönemde poliçelere uygulanan yüzde 3,25 oranındaki garantili faiz sayesinde, yaşlılıklarında 710 Euro tutarında garantili emekli aylığı garanti edilebiliyordu. Ancak halihazırda bu faiz oranları yüzde 1,75'e kadar gerilediği için, ömür boyu emekli aylıklarında da rakamlar ayda 365 Euro'ya kadar gerileyebiliyor. Çalışanların bu aylığı ortalama 20 yıl süreyle alacağı göz önünde bulundurulunca ise edilen zararın toplamda 82 bin 800 Euro'ya kadar çıkabileceği görülüyor.
Kaynak: AA