Yunanistan Başbakanı Samaras Açıklaması

77. Uluslararası Selanik Fuarı, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın katılımıyla açıldı.

Bu yıl katılımın yüzde 40 oranında azaldığı fuarın açılışında Başbakan Antonis Samaras, konuşma yaptı.

''Büyük teşebbüslerden gerçeklerle yüzleşmekten korkmayan galipler çıkar'' diyen Samaras, ülkesinin krizi rekabetçilik ve dışa dönüklükle aşabileceğini belirttiği konuşmasında, Yunanistan'ın neredeyse avrodan çıkma durumuna geldiğini, hem dışarıdaki hem de içerideki drahmi lobileri ile mücadele ettiklerini ifade etti.

Bu lobicileri engellemeyi ve ülkenin güvenilirliğini yeniden kazanmayı başardıklarını belirten Başbakan Samaras, ''Yapısal değişiklikler ve tasarruf tedbirleri güvenilirliğimizi kurtarmak için atılan adımlardır'' dedi.

Samaras, ''Alınan tedbirlerin çoğunun can yakıcı olduğunun farkındayız. Başka çaremiz yok. Yapılan kesintiler geçici'' dedi.

Ekonomik gerilemenin durması halinde ''düşük gelirliler ve üniformalılar'' konusundaki adaletsizliklerin giderileceğini ve alınacak önlemlerin 4 yıla yayılacağını ifade eden Samaras, hükümetin bürokrasi ve vergi kaçakçılığı ile mücadelede kararlı olduğunu bildirdi. Samaras, ayrıca gereksiz kadroların da kaldırılacağını ifade etti.

''Kendine saygısı olan borçla yaşamaya devam edemez''

Samaras, maaş kesintilerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

''Tasarruf tedbirlerinin mutlaka alınması gerekiyordu. Kendisine saygısı olan hiçbir ülke sürekli borçla yaşamaya devam edemez. Tedbirler arasında en önemlileri yıllardır devam eden sahte maaşların bulunması ve önlenmesi de bulunuyor. Ancak dokunulmaması gereken bazı maaşlarda ve kesimlerde de maalesef kesintiler oldu. Bunları minimum seviyede tutmak için son ana kadar çabalıyoruz. Yurtiçinde zayıf ve yurtdışında yalnızlaşmış bir ülke, ulusal çıkarlarını ve ulusal servetini hedefleyenler için kolay bir hedef olurdu.

Kriz döneminde önde olanların örnek olmaları gerekir. Bu çerçevede cumhurbaşkanından başbakana, hükümet yetkililerinden milletvekillerine kadar devlet görevlilerinin maaşlarını azalttık. İşsizliğin böyle yüksek olduğu bir ortamda keyfi davranarak iş durdurmaya, fabrikaların çalışmasını durdurmak isteyen bazı birlikleri engelledik.''

Kamu çalışanlarının maaş ve sosyal haklarında kesintileri içeren 11.5 milyar avroluk son harcama kesintisi paketinin tamamlanması ile ilgili olarak Samaras, ''Bu önlemler son olacak'' dedi.

Samaras, ''Beklenen kredinin gelmesi durumunda bankaların yeniden sermayelendirilmesi gerçekleştirilecek. Böylelikle likidite artarak ekonomi rahatlayacak'' ifadesini kullandı.

Beklenen kredi taksitinin gelmesi durumunda, bunun kamunun özel sektöre ve vatandaşa olan borçlarını ödemeye aktarılacağını belirten Başbakan Samaras, ''Kredi taksitinin yüzde 90'ı ekonomik gidişatı değiştirmek üzere ülke içinde kalacak. Bu da aileleri rahtlatacak ve kalkınma programlarının önünü açacak'' dedi.

Samaras, iki yıl sonra bambaşka bir Yunanistan olacağını ve tünelin ucunda ışığın görüneceğini de sözlerine ekledi.

Samaras daha sonra, Kalkınma, Rekabet ve Altyapı Bakanı Kostis Hacıdakis, Makedonya-Trakya Bakanı Theodor Karaoglou ve diğer bakanlarla stantları gezdi.

Dışarıda protestolar var

Yunanistan'da AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinin direktifleri ile yapılacak yeni kesintilerine tepkili halkın geniş çaplı gösterilerine karşı fuarın güvenliğini sağlamak için başkent Atina ve çevre şehirlerden kaydırılan emniyet güçleri ile yaklaşık 3 bin 500 polis görev yapıyor.

Troykanın direktifi ile Yunan Hükümeti tarafından gelecek 2 yıl için kamu harcamalarında yapılacak 11,5 milyar avroluk kesinti çerçevesinde maaş ve sosyal haklarındaki kesintileri protesto etmek üzere binlerce kamu çalışanı da fuar sürerken gösteriler düzenliyor.

İlk olarak sendikalara bağlı polis, sahil güvenlik ve itfaiye çalışanları muhalefet partisi milletvekillerinin de katılımıyla protesto gösterisi düzenledi.

Emekli askerlerin de katıldığı grup, Selanik Beyaz Kule'den Makedonya ve Trakya Bakanı Karaoglou'nun kaldığı belirtilen Makendonya Oteli'ne kadar yürüdü. Çevik kuvvet tarafından otele girişleri engellenen grup, gösterilerine son verdi.

Akşam saatlerinde Yunanistan İşçi Konfederasyonu ile Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ve Selanik İşçi Merkezi üyeleri Aristotelis Meydanı'nda geniş çaplı bir gösteri düzenleyecek. Gösteriye gazeteciler de katılacak.

Aynı saatte ve aynı yerde anamuhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon ve Yunanistan Komünist Partisi'ne bağlı Mücadeleci İşçi Cephesi üyelerinin de çeşitli protesto gösterileri yapması bekleniyor.
Kaynak: AA