Türk Kızılayı Bursa Şubesi, Kutlama Programı Düzenledi

Türk Kızılayı Bursa Şubesi, ''Dünya İlk Yardım Günü'' nedeniyle kutlama programı düzenledi.

Kızılay görevlileri ve gönüllülerinin katılımıyla Orhangazi Parkı'nda düzenlenen kutlama programında vatandaşlara uzman eğitimciler tarafından, ''Tam tıkanmada ilk yardım'', ''Bilinç kapalı ve solunumu olmayan yetişkinlerde tam yaşam desteği'', ''Dış kanamalarda ilk yardım'' ve ''Çocuk ve bebeklerde genel yaşam desteği'' konularında eğitim verildi.

İlk yardım uygulamalarının ardından parktaki havuz etrafında ''İlk yardım zinciri'' oluşturan Kızılay gönüllüleri ve vatandaşlar, tüm ülkeler ile eş zamanlı olarak saat 12.00'da ilk yardım balonlarını gökyüzüne bıraktı.

Türk Kızılayı Bursa Şube Başkanı İbrahim Dokunmazer, programın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Kızılhaç üyesi 190 ülkeden derneklerin bünyelerinde bu günü kutladığını belirterek, ''Geçen sene 20 milyon insan bu kutlamaya katıldı.

Türkiye'de de 7 bin civarında Kızılay gönüllüsü, halkımızla bütünleşti'' dedi.

Trafik kazalarından iş kazalarına kadar herhangi bir zor durumda insanların ilk yardım müdahalesi almadığı için hayatlarını kaybettiğini vurgulayan Dokunmazer, ''Bütün vatandaşlarımızı ilk yardım eğitimi alması için bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatının 2012 teması, 'Savunmasız insanlarımıza ilk yardım hizmeti vermek ve öğretmek' olacak. 'Savunmasız insanlar' dediğimiz engelliler, ev hanımları, yaşlılar, öğrenciler... Bu kitleye 2012 senesinde inşallah ilk yardım hizmetlerini götürmeye çalışacağız ve bilinçlendireceğiz'' diye konuştu.

Bedensel engelli Mustafa Şahin de 1982 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından yapılan yanlış ilk yardım müdahalesi sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu kaydetti.

Tarlaya giderken traktörünün devrildiğini anlatan Şahin, şunları söyledi:

''Orada beni karga tulumba taşıdılar. Bir sedye yapılsaydı veya tahtanın üzerinde düzgün bir şekilde yatırılsaydım, şu anda engelli değildim. Bunun acısını 30 yıldan beri yaşıyorum. Başkaları benim yaşadığımı yaşamasın diye bu tür etkinliklere katılıyorum. 8 Eylül Dünya İlk Yardım Günü'nde insanlara faydamız olsun diye bu oluşumun içinde oluyorum. Kızılay'a engelli derneklerini çağırdığı için teşekkür ediyorum.''

Muhabir: Tarık Üzgün / Vedat Yücebaş

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA