Kıbrıs Rum Ekonomisi Daralmaya Devam Ediyor

Kıbrıs Rum ekonomisinin 2012’nin 4’üncü 3 aylık periyotta daralmaya devam ettiği, 2012’nin ikinci 3 aylık döneminde Gayrı Safi Milli Hasıla'sının (GSMH) 2011’in aynı dönemine göre yüzde 2,3 azaldığı bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Alithia, “Kıbrıs Ekonomisinde Yeni Daralma. Devam Eden 4’üncü Üç Aylık Periyotta” başlıklı haberinde Rum İstatistik Dairesi tarafından dün yayınlanan verilere yer verdi. Gazete GSMH’nin, mevsimsel dalgalanmalar ve iş günleri bazında düzeltilmesinden sonra kalkınma hızının, bir önceki 3 aylık periyoda göre eksi 2,3 olarak hesaplandığını ve ekonominin yüzde 0,7 daraldığını yazdı. Habere göre 2005’teki istikrarlı fiyatlar baz alındığında 2011’in ikinci 3 aylık döneminde 3,86 milyar euro olan GSMH 2012’nin ikinci üç aylık periyodunda 3,77 milyar euroya geriledi.

Fileleftheros, haberi, “Resesyon Tehlikeli Şekilde Derinleşiyor. Yılın İkinci Üç Aylık Döneminde GSMH -2,3” başlığıyla yansıttı.

"RUS KREDİSİ ZAMAN ALACAK"

Alithia, “Rusya’dan Kredi İçin Zaman Gerek” başlıklı haberinde Rusya Dışişleri Bakanlığının, bu ülkenin Güney Kıbrıs’a yeni bir kredi vermesi konusunun incelenmekte olduğunu, bunun da zaman alacağını açıkladığını yazdı. Habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alakeander Lukasevic, Rum ve Rus dışişleri bakanlıklarının kredi konusunu incelemekte olduğunu, bu çalışmanın henüz tamamlanmadığını söyleyerek şunları ekledi: “Gerçekten haziran sonunda Kıbrıs Cumhuriyeti 5 milyar euro tutarında kredi talebiyle Rusya Federasyonu’na resmi başvuruda bulundu. Rusya Maliye Bakanlığı, öngörülen şekilde bu talebi incelemeye başladı.

Şu anda Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Rusya devlet kredisi verilmesi meselesinin gerekli teknik incelemeleri iki ülkenin maliye bakanlıkları tarafından yürütülüyor. Kuşkusuz bu zaman gerektiren bir incelemedir ve henüz tamamlanmadı.”
Kaynak: İHA