Almanya'da Subaylar Reformlardan Rahatsız

Alman ordusunda gerçekleştirilen reformların komuta kademesindeki askerler arasında hoşnutsuzluğa yol açtığı idari kademelerde gerçekleştirilen son anketlerle birlikte kesinlik kazandı.

Federal Ordu Birliği'nin (DBwV) gerçekleştirdiği anketler idari kademelerde reformlar nedeniyle yaşanan memnuniyetsizliği bütün çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Memnuniyetsizliğe yol açan etkenlerin başında ise perSonel azaltılması, birliklerin kapatılması ve gönüllü ordu gibi başlıklar geliyor.Yeni düzenlemelerin üzerinden geçen iki buçuk yıla yakın sürenin ardından, idari kademedeki askerlerin üçte ikisinin artık çocuklarına ve yakın aile çevrelerine askerlik mesleğini tavsiye etmediği saptandı. 2007 yılında yapılan benzeri anketlerde bu oran yüzde 58,6 çıkarken, Son anketlerde oranın yüzde 63,6'ya kadar yükseldiği görüldü.

ARD'nin haber kuşağı Tagesschau'un verdiği habere göre reformlar kapsamında bilhassa bazı birliklerin kapatılması ciddi huzursuzluklara yol açtı. Anketlere katılan her on askerden dokuzu Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin gerçekleştirdiği reformlarda acilen iyileştirmeler yapılmasından yana olduğunu belirtti.

Öte yandan komuta kademesindeki askerlerin dörtte üçünün reformları federal hükümet ile gerçekleştirilen ortak bir proje olarak görmediği de tespit edildi. DbwV Başkanı Ulrich Kirsch konu hakkında ARD'ye yaptığı açıklamada, “Çok büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Askerlerle acilen durumun ele alınması ve reformlar hakkında niçin bu kadar sert bir yargıya vardıklarının açıklığa kavuşturulması gerekiyor.” dedi.

Kirsch ayrıca anketlerin reformların aile yaşamı ile askerlik mesleği arasındaki uyumu temin etmede yetersiz kaldığını gösterdiğini de kaydetti.