Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı

''Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı'', Balıkesir'in Havran ilçesinde düzenlendi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından organize edilen çalıştayda, sektörün sorunları ele alındı.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtımı Gurubu Başkanı Mehmet Semerci, yaptığı konuşmada, sektör temsilcilerinin çalıştayda barış içinde bir araya geldiklerini ifade ederek, ''Zeytinyağı sektörünün son yıllardaki sıkıntılarını giderecek en önemli hadise barışmak ve birlikte hareket etmektir. Bugün burada bu sağlandı. O noktadan hareketle bu çalıştayı, yapılanlar içinde en önemlisi diye addediyoruz'' dedi.

Bütün yönleriyle zeytin ve zeytinyağı üretiminde karşılaşılan sorunların irdelendiğini vurgulayan Semerci, ''Bu çalıştay, sonuç bildirgesi yayımlandığında bir öneri çalıştayından çıkıp bir çözüm çalıştayı haline gelecek. Buradan çıkacak sonuçlarla sektör çok daha önemli bir ivme kazanacaktır'' diye konuştu.

-UZZK Başkanı Tan-

UZZK Başkanı Mustafa Tan ise Ekim ayının 15'inden itibaren yeşil zeytinde hasat çalışmalarına başlanacağının altını çizerek, şunları söyledi:

''Son dönemde üreticilerin ve sektörün zaman zaman dile getirdiği sorunları var. Bunları yok sayamayız. Bunlar primden başlıyor. Piyasa fiyatları, ihracat, iç piyasada veya zeytin üretimiyle ilgili kara su problemi, işletmelerde gıda mühendisi çalıştırma sorunu gibi daha birçok sorun. Bunları en yetkili ağızlardan bütün sektörün bileşenlerinin taraflarının katılımıyla bu çalıştayda masaya yatırmayı amaçladık.''

Bu yılın zeytin ve zeytinyağı açısından önemli bir yıl olduğunu vurgulayan Tan, '' İspanya'da geçen sene 1,5 milyon ton zeytinyağı vardı, bu yıl kuraklık nedeniyle rekolte yarı yarıya düştü. Dolayısıyla bu yıl çok kaliteli ve daha dikkatli bir şekilde üretim yapıp hem iç piyasada hem de ihracatta şanslı olabiliriz '' ifadesini kullandı.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur-

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur da körfez bölgesinin zeytin ve zeytinyağıyla özdeşleşmiş olduğunu dile getirerek, ''Fakat zeytinyağı, ürettiğimiz ancak tüketemediğimiz bir ürünümüz. Türkiye dışarıdan yağ ithal ederken, yağ açığı varken kendi yağımızı tüketmememiz çok üzücü'' dedi.

Uğur, zeytinyağını çok iyi bir şekilde tanıtmak istediklerine değinerek, ''Türkiye'de şimdilerde kişi başına iki litre zeytinyağı tüketilirken biz bunu 3 litreye çıkarsak Türkiye'nin bütün zeytinyağını tüketmiş olacağız'' diye konuştu.

İhracatın önemine de değinen Uğur, bu yıl Avrupa'da, İspanya'da, Kuzey Afrika'da kuraklık dolayısıyla zeytin rekoltelerinde düşüş olduğuna dikkati çekerek, ''Avrupa'da da zeytinyağı fiyatlarında bir yükselme oluyor. Bu, inşallah ülkemize de intikal edecek ve Türkiye'de de bizim üreticimizin arzu ettiği fiyatlar olacak'' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA