Suriyeliler Konteynır Kentte Hayata Tutundular

Ülkelerindeki iç kargaşadan kaçan Suriyeliler, Kilis’teki konteynır kentte hayata tutundular.

Suriyeliler Konteynır Kentte Hayata Tutundular
Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıların kaldığı Kilis Öncüpınar'da kurulan konteynır kentte, 12 bin kişi barınıyor. Konteynır kentte 2 bin 252 konteynır, 2 tane ilköğretim okulu, 1 lise ve okul öncesi eğitim için kreşler, 5 mahalle var. Kentte kalanların büyük bölümünün çocuk olması dikkat çekerken, kampın Birleşmiş Milletler (BM) standartlarının üzerinde olduğu bildirildi.

Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı konteynır kentlerinden biri olan Öncüpınar konteynır kentine giren Suriyeliler, parmak izi tanıma sistemi ve X-Ray cihazları ile güvenlik kontrolü yapıldıktan sonra giriş ve çıkış yapıyor. 110 kameranın bulunduğu konteynır kentte, mobese sistemi sayesinde güvenlik 24 saat sağlanıyor. 5 adet acil müdahale kapısının bulunduğu kentte; 1.5 kilometresi 3 metre, 1.5 kilometresi 4 metre yüksekliğinde betonarme iç cephe duvarı ve tel örgü ile çevre güvenliği sağlanmış güvenlik yolu oluşturuldu. 16 adet de zırhlı kule konulduğu bildirildi.

315 metre kare alan üzerine biner kişilik iki cami inşa edilen kentte, 15 bin metrekare yeşil alan, 13 bin metrekare spor sahası inşa edilmiş, 6 oyun parkının yanı sıra; futbol, basketbol, voleybol sahaları da bulunuyor.

5 mahallede bulunan sosyal tesislerde kadınlar ve erkekler için inşa edilmiş mesleki kurs salonları, internet salonu, televizyon izleme odası, çamaşır yıkama ve kurutma odaları yer alıyor. Ayrıca kentte Ziraat Bankası ve PTT'nin şubeleri de var.

Suriyeli mülteciler, Türkiye’ye yardımlarından dolayı teşekkür ettiklerini belirterek, "Bize yaptığı iyilik ve misafirperverlikten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, bakanlara ve Kilis Valisi Süleyman Tapsız’a teşekkür ediyoruz. Her türlü ihtiyaçlarımız Türkiye tarafından karşılanıyor. Konteynır kent bizim adeta kendi şehrimiz oldu" diye konuştular.

Öte yandan, Vali Tapsız henüz 2 hafta önce göreve başlamasına rağmen konteynır kentteki sığınmacıların sevgisini kazandı. Suriyeliler, Tapsız’ın çocuklara oyuncak dağıtmasından ve kendilerini ziyaret edip sorunlarını dinlemesinden dolayı memnun olduklarını söylediler .
Kaynak: İHA