Nor Zartonk İnisiyatifi’nden Sevag Balıkçı Davası İle İlgili Açıklama

Batman’ın Kozluk ilçesinde geçen yıl askeri birliğinde arkadaşının silahından çıkan kaza kurşunu ile hayatını kaybeden Ermeni Sevag Balıkçı’nın duruşması öncesi, Nor Zartonk İnisiyatifi 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde basın açıklaması düzenledi.

Nor Zartonk İnisiyatifi’nden Sevag Balıkçı Davası İle İlgili Açıklama
Geçtiğimiz yıl 24 Nisan’da Batman’ın Kozluk ilçesinde askeri birliğinde arkadaşının silahından çıkan kaza kurşunu ile hayatını kaybeden Sevag Balıkçı’nın duruşması öncesi, Nor Zartonk İnisiyatifi, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır milletvekili Atlan Tan ile İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel, 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde basın açıklaması düzenledi.

Nor Zartonk İnisiyatifi adına açıklama yapan Kevork Altınkaya, Ermeni olmanın bir kere daha pahalıya mal olduğunu, ırkçılığın Sevag Balıkçı’yı aralarından aldığını savundu. Cinayetin ardından askeri yetkililer tarafından hazırlanan ancak birbiriyle çelişen iki tutanakta da Sevag’ın kasten değil, kaza sonucu ve hatta arkadaşı ile şakalaşırken vurulduğunun ileri sürüldüğünü aktaran Altınkaya, “Üstü örtülmeye çalışan her olayda olduğu gibi, bu davada da yine çeşitli oyunlarla sınandık ancak katillerin foyası ortaya çıktı. Tanıklardan Halil Ekşi, ifadesini değiştirerek Ağaoğlu’nun silahını dolduruşa alıp Sevag’a ateş ettiğini ve Ağaoğlu’nun akrabalarının kendisine Kıvanç lehine ifade vermesini söylediğini belirtti.

Tutanak rezaletinin de gösterdiği gibi Sevag’ın hayatını koruması gereken komutan, bunu yapmadığı gibi, tanıklar üzerinde baskı kurmuş ve cinayet örtbas edilmeye kalkmıştı. Kışlalarda işlenen bu cinayetler, şaka, intihar gibi bahanelerle örtbas edilmeye çalışılıyor. Dikkat çeken bir nokta, intihar eden ya da şaka sonucu ölenlerin birçoğu Kürt, Alevi, Ermeni. Kışlalarda yalnızca insanlar değil, insanlık da öldürülüyor. Yaşamı savunan bizler, kışlanın dışında çocukların, kışlanın içinde ise gençlerin ölümüne neden olan, hayatın her alanında nüfuz etmiş militarizm ile mücadele için herkesi duyarlı olmaya, somut bir adım olarak da gençleri askere gitmemeye, kardeş kanı dökmemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU BİR CİNAYETTİR”
BDP Diyarbakır milletvekili Atlan Tan ise, birçok vatandaşın ötekileştirildiğini, Ermeni vatandaşa yapılan bu haksız muamelenin de üzerinin örtülmeye çalışıldığını savundu. Tan, “Bu bir cinayettir. Bunun mesulleri kim olursa olsun, ister tetiği çeken şahıs, ister bunun üstünü örten askeri yetkililer, bürokratlar, kim olursa olsun bunların kanun önünde cezalarını bulmaları gerekir. Bugün bunun için buradayız. Hak, adalet, hukuk için, ayrımcılığa karşı çıktığımız için Müslim, gayrimüslim ayrımı yapmadığımız için ve bütün herkesi insan olarak gördüğümüz için buradayız. Bütün hak ve hukuk ihlallerini takip edip karşı çıktığımız gibi bu haksız muameleye de karşı çıkacağız. Sonuna kadar takip edeceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE NEFRET SÖYLEMİ SON BULMADIĞI SÜRECE BU CİNAYETLERLE KARŞILAŞACAĞIZ”
BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de ülkede asker ölümlerinin çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek şunları söyledi: “Çoğu intihar etti diye eve gönderiliyor. Birçoğunun nefret suçu olduğunu, nefret cinayeti olduğunu biliyoruz. Ermeni, Alevi, Kürt olduğu için insanlar özellikle askeriyede bu tür şeylerle daha çok karşı karşıya kalıyorlar. Buradan bir kez daha yetkililere çağrı yapmak istiyoruz. Türkiye’de nefret söylemi son bulmadığı sürece bu cinayetlerle karşılaşacağız. Sadece askerde değil, sokakta da bu nefret söylemi birçok nefreti beraberinde getiriyor. Nefret söylemine 'dur' demek hepimizin görevi. Balıkçı ailesi bir nefret söylemi kurbanı diye düşünüyoruz. Sadece Ermeni kimliğinden dolayından değil, Ermeni kimliğine yönelik bu ülkede bir nefret söyleminin yansımasıdır. Bu gitmediği sürece Türkiye’de gerçek anlamda bir demokrasi olmaz.” Açıklamaların ardından, yakınları Sevag’ın duruşmasını izlemek için 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı içerisinde bulunan askeri mahkemeye geçti .
Kaynak: İHA