Kfor’da Komuta Devir Teslim Töreni

NATO’nun Kosova’daki barış misyonu KFOR’da komuta devir teslim töreni düzenlendi.

Kosova’da 13 yıldan bu yana barış ve istikrarın tesis edilmesi çalışmalarını sürdüren KFOR’un komutanlığı görevine Alman General Volker Halbauer getirildi.

Priştine’deki KFOR ana karargâhında yapılan devir teslim töreninde General Halbauer, komutayı vatandaşı General Erhard Drews’ten devraldı.

KFOR’da gerçekleştirilen devir teslim töreni, NATO ile KFOR komutanlarının şeref kıtasını selamlamasıyla başladı.

Yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda davetlinin katıldığı törende, Napoli’deki NATO Ortak Kuvvetler Komutanı Amiral Bruce W. Clingan eşliğinde, yeni ve eski komutanlar arasında NATO flamasının devir teslimi yapıldı.

1 yıllık görevinin ardından kürsüye çıkan General Erhard Drews, bu misyonda görev alan askerlerin büyük bir disiplin ve sorumlulukla tüm görevlerini başarıyla yerini getirdiklerini belirtti.

KFOR Komutanı olarak bütün Kosova’yı gezdiğini, insanlarla tanıştığını, şehir ve köyleri ziyaret etmek fırsatında olduğunu belirten General Drews, “Tüm insanların barış ve ilerleme içinde aile yaşamına dair evrensel düşleri vardı” dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga da Priştine’de bugün yapılan devir teslim töreninin ayrı bir önem taşıdığını ve törenin Kosova Cumhuriyeti’nin denetimli bağımsızlık sürecinin sona erdiği döneme denk geldiğini kaydetti.

“KFOR askerlerinin bu süreçteki rolü çok büyüktü. KFOR askerleri, özgür halklar topluluğuna katılmak yönelik eğilimimizde hep arkamızda durdu” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Jahjaga, KFOR’un Kosova halkının gözünde en saygın ve güvenilir kurum olduğunu belirtti.

Napoli’deki NATO Ortak Kuvvetler Komutanı Amiral Bruce W. Clingan ise konuşmasında KFOR askerlerinin, yakınlarının daha müreffeh ve daha güvenli bir yaşam kurmaları için zamanları ve enerjilerini buradaki insanlara ve halklara feda ettiklerini söyledi.

Barış ve istikrar tesisi için 1999 yılında Kosova’ya intikal eden NATO’nun Kosova’daki misyonu KFOR’da 29 ülkeden 5 bin 500 asker görev yapıyor .
Kaynak: İHA