Fıstık Çamı Alanları Genişliyor

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, orman köylüsünün fıstıkçamına olan talebinin mevcut 8 bin 276 hektar alana yapılan dikimlerle 14 bin 618 hektara çıktığını, eylem planıyla bu rakamı 2016 yılına 20 bin hektara çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Fıstık Çamı Alanları Genişliyor
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün her ayın ilk perşembe günü düzenlediği "Fikir Bahçesi" konferansı bu ay çalıştaya dönüştü. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Eğitim Merkezi'nde başlayan program, öğleden sonra Yalova Armutlu yarımadasında fıstıkçamı ormanlarında incelemelerle devam etti. Fıstıkçamı konferansının konuğu Ege Ormancılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü oldu. Programa Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Bölge Müdür Yardımcıları Salih Akbaş, Sönmez Ağca ve Fahri Sönmezoğlu, Bölge Müdürlüğü ve fıstıkçamı ormanları olan İnegöl, Mustafakemalpaşa, Yalova ve Bursa İşletme Müdürlüklerinde çalışan personel katıldı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, çalışmaları üniversiteler, araştırma enstitüleri iş birliğiyle yapmak istediklerini söyledi.

Coşkun, “Doğru işler yapmak istiyoruz. Yaptığımız işlerde emin olmak istiyoruz. Nasıl altının hakiki olup olmadığına mihenk taşı ile bakılıyor, biz de yaptığımız işleri araştırma enstitüleri ile tahlil edelim, eğer doğru gidiyorsak devam edelim. Yoksa kendimizi düzeltelim” dedi.

Coşkun, orman köylüsünün fıstık çamına olan talebinin arttığını ifade ederek, “Mevcut 8 bin 276 hektar alan yapılan dikimler ile 14 bin 618 hektara çıktı. Hazırladıkları fıstıkçamı eylem planı ile bu rakamı 2016 yılına 20 bin hektara çıkartarak orman köylüsünün kalkındırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de ve dünyada odun hammaddesine olan ihtiyacın gittikçe arttığını söyleyen Coşkun, bölge müdürlüğü alanında 7 bin 465 hektar sahil çamı olduğunu dile getirdi

Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Salih Parlak, Uzman Dr. Mehmet Sayman ve Uzman Muhammet Kılcı, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsünün kuruluşundan bu yana fıstıkçamı üzerine yaptıkları çalışmalarda elde ettikleri bilgileri paylaştı.

Çalıştaya Armutlu yarımadasında devam edildi. Yetkililer, Hayriye Köyü’nde köylülerinin sıkıntılarını dinledi. Köylüler, 2011 senesinde fıstıkçamı tanelerinin yüzde 60 oranında boş olduğunu belirterek, verimsizlikten şikâyet etti .
Kaynak: İHA