Çin’de Antibiyotik Krizi

Çin’de bu sefer de ilaç krizi yaşanıyor.

Dünyanın en çok antibiyotik üreten ve tüketen ülkesi olan Çin'de, antibiyotik yapımında soya fasulyesi yağı yerine atık yemeklik yağı (veya oluk yağı) kullanıldığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü.Çin medyasında yer alan haberlerde, yetkililerin ülke gündeminde yer alan ilaç skandalı iddiaları üzerine konu ile ilgili geniş çaplı araştırma yapılmasını istediği bildirildi.

Sağlık bakanlığına bağlı yetkililerin de, üretim sırasında maliyeti azaltmak için soya fasulyesi yağı yerine atık yemeklik yağı kullandığı iddia edilen firmaları incelemeye aldığı belirtildi.Haberde, Pekin hükümetinin inceleme Sonuçlarını resmi olarak açıklayacağı kaydedildi. Söz konusu antibiyotiklerin insan sağlığı bakımından risk teşkil edip etmediği hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.Dünyanın en çok antibiyotik üreten ve tüketen ülkesi olan Çin'de, her yıl 80 bin kişi antibiyotik kullanımından hayatını kaybediyor. Yılda 21 ton antibiyotik üretilen Çin'de, kişi başına düşen kullanım miktarı 138 gram olduğu ifade ediliyor. Ülkede, hastanelerde yatılı hastaların yüzde 70'i antibiyotik kullanırken, cerrahi hastalarının yüzde 97'si de bu ilacı kullanıyor.Öte yandan, Çin'de geçtiğimiz aylarda sahte ilaç üretimini önlemek amacıyla tüm ülke çapında eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda bin 900’den fazla kişi tutuklanmıştı. 200 milyon tane sahte ilacın el konulduğu operasyon Sonucu, bin 100 tane üretim ve satım alanı da kapatılmıştı.

ÇİN VE GIDA SKANDALLARI

Gıda skandalları ile anılan Çin’de, Son yıllarda artan sıkıntılar ülke kamuoyunda büyük yankı uyandırıyor. Çin’de daha önce yaşanan kimyasal melamin karışan bebek mamaları, sahte yumurta, sahte domuz kulağı, ağartılmış mantarlar, dana etine benzetilmiş domuz eti ve Son olarak ülke gündeminde tartışılan oluk yağı ve sahte ilaç krizleri Çinli tüketicilerin tepkisini çekiyor.Oluk yağı tanımı, ülkedeki lokantaların arkalarında yer alan oluklardan kepçelerle toplanan kullanılmış yağ olarak biliniyor. Ayrıca, geçtiğimiz Nisan ayında oluk yağı üretmek için çürümekte olan hayvan yağlarını ve organlarını kullanan gizli atölyelerin yer aldığı da Çin gündeminde uzun süre tartışılmıştı. Polis, bu yağların büyük bölümünün gıda üretimi için yağ imalatçılarına ve restoranlara satıldığını bildirmişti.Geçen Eylül ayında da oluk yağını yemek yağı diye satan 32 kişi tutuklanmıştı. 14 bölgede yapılan eş zamanlı baskınlarda, altı kaçak fabrikanın ürettiği 100 tondan fazla yağ ele geçirilmişti.Çin toplumunda birçokları gıda maddelerinin güvenliğinden kaygı duyuyor ve bütçesi yeten Çinlilerin yerli ürünlerden ziyade ithal besin maddelerini satın almaya yöneldiği gözleniyor .